Hlavní obsah

Kdyby spadlo letadlo do Lisabonu, ČR by přišla o prezidenta, premiéra i armádní velení

Novinky, jim

Šetřit se musí, ale někdy se to nemusí vyplatit. V pátek naštěstí bez problémů přistál vládní speciál v Lisabonu s prezidentem Václavem Klausem, premiérem Petrem Nečasem, prvním vicepremiérem Karlem Schwarzenbergem, ministrem obrany Alexandrem Vondrou i náčelníkem generálního štábu Vlastimilem Pickem.

Foto: Nuno Andre Ferreira, Reuters

Prezident Václav Klaus po příletu na letišti v Lisabonu

Článek

Není to tak dávno, co se v souvislosti s pádem polské vládní letky, při níž zahynula bezmála stovka elit, hovořilo o bezpečnosti vládních letů. Na to, kolik a kteří politikové mohou spolu letět jedním letadlem, existují nepsané regule i loňské stanovisko vlády. A tentokrát to bylo na hraně.

V případě katastrofy by zemi řídil vicepremiér Radek John (VV) s předsedkyní Sněmovny Miroslavou Němcovou (ODS)a šéfem Senátu, kterého ovšem momentálně ČR vzhledem k obměně horní komory nemá a zastoupila by jej první místopředsedkyně Alena Gajdůšková (ČSSD).

Země by navíc přišla o nejvyšší vojenské velení. Prezident je totiž vrchním velitelem ozbrojených sil, v letadle seděl i ministr obrany a náčelník generálního štábu armády.

Jenže cestování ve dvou letadlech na summit NATO v Lisabonu by v době radikálního utahování opasků nebylo dobrou vizitkou pro vládu „rozpočtové odpovědnosti“. Kdo ale o tom vlastně v tomto případě rozhodoval?

„Ministerstvo obrany sice vládní letku zajišťuje, ale objednavatelem letu bylo ministerstvo zahraničí,“ sdělil Novinkám Vladimír Lukovský z tiskového oddělení resortu obrany.

„Ale my jsme si to neobjednali. Je tady pan premiér, pan prezident, na to jsme my tady malí páni. Doporučuji obrátit se na kancelář pana prezidenta,“ odpověděl mluvčí diplomacie Vít Kolář, který je rovněž součástí delegace a právě vystupoval z letadla.

Nakonec prezidentův mluvčí potvrdil, že kancelář měla skutečně úspory na zřeteli. „Neexistuje žádný zákon ani vyhláška, která upravuje, kdo s kým může či nemůže z ústavních činitelů létat. Pravidlem však je, že by spolu na palubě neměli být prezident s předsedou Senátu či Sněmovny. V době finanční krize a šetření je to navíc logické řešení, lepší než využití dvou letadel,“ sdělil Novinkám mluvčí Hradu Radim Ochvat.

Podle dřívějšího vyjádření ministerstva obrany se státníci při diplomatických cestách skutečně řídí jen nepsanými pravidly. Na jedné palubě by spolu například neměli sedět prezident, šéf Senátu a premiér, který by ani neměl mít s sebou všechny své náměstky. Stejně tak ani náčelník generálního štábu nikdy necestuje společně se všemi svými zástupci.

Kvůli polské tragédii na stejné téma vedla diskuzi i vláda Jana Fischera. Kabinet byl informován, že v jednom speciálu by neměli letět více než dva ze čtyř nejvyšších českých ústavních činitelů.

Výběr článků

Načítám