Hlavní obsah

ODS může v Praze vyjednat koalici s kýmkoliv

Právo, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pravděpodobnost koalice ODS a ČSSD se po pondělním jednání výrazně zvýšila. „Vyjednávací tým má absolutní mandát pokračovat ve vyjednávání se všemi demokratickými subjekty zvolenými do zastupitelstva. To znamená, jak s TOP 09, tak se sociální demokracií,“ řekl po jednání pražské regionální rady a klubu zastupitelů ODS šéf pražské organizace Boris Šťastný.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bohuslav Svoboda, kandidát ODS na pražského primátora

Článek

Důvodem podle něj je, že TOP 09 zrušila exkluzivní vyjednávání s ODS.

Podle lídra ODS v Praze Bohuslava Svobody bude pro občanské demokraty klíčové, která ze stran přijde s výhodnějšími podmínkami. Je přitom zjevné, že v případě koalice ODS a ČSSD by občanští demokraté získali post primátora.

Svoboda s nadsázkou poznamenal, že by ODS mohla po TOP 09 žádat také primátorský post a většinu v radě.

Občanští demokraté předložili ČSSD koaliční návrh vycházející z jejich programu. V radě města, která má 11 míst, by ČSSD mohla získat čtyři křesla. TOP 09 sociálním demokratům nabídla dokonce pět postů v radě a kompromisní návrh programu.

Posun v jednání ODS s TOP 09

Svoboda po večerním jednání s TOP 09 novinářům řekl, že zůstává varianta rozložení sil 6 5. „Dospěli jsme k určitému posunu v otázce silových resortů,“ poznamenal Svoboda. Těmito křesly jsou míněny např. doprava, územní plán či finance. Nabídka pro ODS je podle Svobody mírně příznivější. S lídrem TOP 09 Zdeňkem Tůmou se nicméně shodli, že na rozdělení resortů dohoda zatím není.

V úterý se vyjednavači ODS a TOP 09 sejdou znovu, současně se TOP 09 schází s ČSSD, kdy se uskuteční jednání ODS a ČSSD zatím není určeno, mělo by to však být rovněž v úterý.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám