Hlavní obsah

V sobotu padaly rekordy, teploty se přiblížily až ke dvacítce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Praze, Brně, Ostravě-Mošnově a v Českých Budějovicích padly v sobotu po poledni mnohaleté teplotní rekordy. Meteorologové to vzhledem k vývoji počasí očekávali.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V Českých Budějovicích naměřili meteorologové pro listopad neobvyklých 19,3 stupně Celsia, dosavadní rekord v Českých Budějovicích z roku 1926 činil 15,8 stupně.   "Dnešní den je abnormálně teplý prakticky po celém území jihočeského regionu," řekl Gustav Sysel z Českého hydrometeorologického ústavu. V Byňově naměřili meteorologové 18,5 stupňů Celsia, v Husinci na Prachaticku jen o půl stupně Celsia méně.

V Praze na Karlově vystoupila teplota na 19 stupňů, v pražském Klementinu pak na 17,8 stupně. Rekord na pražském Karlově překonal dosavadní nejvyšší teplotu o více než čtyři stupně - v roce 1928 tam naměřili 14,9 stupně. O více než tři stupně vyšší je rekord v pražském Klementinu, kde v roce 1866 naměřili 14,6 stupně.

"V Pardubicích, kde odpoledne teploty vystoupaly až na 17,3 stupně Celsia, měl dosavadní rekord z roku 1951 hodnotu 14,6 stupně Celsia. Zajímavé je, že rekord se podařilo překonat již ráno, kdy teplota dosahovala 15,3 stupně Celsia," řekl Jiří Jakubský z Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové.

Amatérský meteorolog Petr Janoušek Novinkám prozradil, že v Jihlavě se rtutě tepmloměrů vyšplhaly k rekordním  18,1 stupně Celsia.

I na několika místech v Plzeňském kraji padl  letitý teplotní rekord. Hodnota 15 stupňů Celsia z roku 1961, jež byla tehdy naměřena ve Staňkově na Domažlicku, byla překonána na minimálně šesti stanicích kraje. Nejvíce ukázaly přístroje v Plzni-Bolevci, kde bylo naměřeno 17,5 stupně Celsia. Přes 17 stupňů naměřili také Klatovech, v Plzni na Mikulce a ve Staňkově.

Rekordy na Moravě

Rekordy padaly i na Moravě. V Ostravě-Mošnově naměřili 17,5 stupně a v Brně 16,5 stupně Celsia, tam ale byly dosavadní rekordy překonány jen o pár desetin stupně. V Dubicku na Šumpersku byl dosavadní z rekord z roku 2000 překonán o 7,8 stupně, když se rtuť teploměru vyšplhala na 18,8 stupně.

V Olomouci zas padl letitý rekord z roku 1926, kdy bylo naměřeno 14,9 stupně Celsia. Nyní bylo v krajském městě ještě o 2,4 stupně Celsia tepleji," řekla Michaela Valachová z Českého hydrometeorologického ústavu. Podle Valachové je neobvykle vysoká teplota způsobena prouděním velmi teplého vzduchu od jihozápadu do celé střední Evropy. "Teploty kolem šesti stupňů nad normálem nejsou rozhodně obvyklé. Ale už noc byla velmi teplá, zaznamenali jsme také v tuto dobu rekordní hodnoty. V sobotu ráno tak bylo tepleji než v pátek večer," poznamenala pracovnice Českého hydrometeorologického ústavu.

Na jihu Moravy byl dnešek nejteplejším 13. listopadem za několik desetiletí. Na většině stanic padaly teplotní rekordy. Nejvyšší hodnotu naměřili meteorologové ve Strážnici na Hodonínsku, kde odpoledne teplota vzduchu dosáhla 18,7 stupně Celsia.

Také na řadě míst Zlínského kraje po poledni padaly teplotní rekordy. V Kroměříži a v Holešově vystoupala teplota na 17,3 a ve Vsetíně na 16,5 stupně Celsia.

"Překonány byly ve všech případech rekordy z roku 1996, kdy bylo v Kroměříži naměřeno 16,4 stupně, v Holešově ještě o tři desetiny stupně Celsia více a konečně ve Vsetíně rovných 16 stupňů," řekla Michaela Valachová z Českého hydrometeorologického ústavu.

 Teplo na horách

Teplo bylo také na hřebenech hor, například na nejvyšší hoře České republiky Sněžce teploměr v sobotu odpoledne ukazoval kolem pěti stupňů Celsia nad bodem mrazu.

Podle meteorologů by teploty mohly i odpoledne vzrůst o několik desetin stupně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám