Hlavní obsah

Kárná komora udělila šéfovi NKÚ za nešťastný výrok napomenutí

Kárná komora Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) uznala prezidenta úřadu Františka Dohnala vinným z toho, že ohrozil důvěru v nezávislost a nestrannost úřadu. Uložila mu za to napomenutí. Novinářům to v pátek řekl předseda kárné komory Miloslav Kala. Dohnal v minulosti v rozhovoru pro týdeník Respekt uvedl, že politické strany v některých případech ovlivňují práci NKÚ a vynucují si nominaci svých členů do vedení této instituce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident NKÚ František Dohnal

Článek

Dohnal se proti rozhodnutí může odvolat, pak by se případem zabýval Nejvyšší soud. Šéf NKÚ ani jeho právní zástupce na pátečním jednání nebyli přítomni. Jde o žalobu dvou členů kolegia úřadu Jana Vedrala a Jiřího Kalivody, kteří si stěžovali na to, že Dohnal svými výroky z letošního ledna údajně poškodil dobré jméno úřadu.

Týdeník Respekt zveřejnil článek s názvem Atentát na NKÚ, v němž se zabýval obviněními na Dohnalovu adresu. Respekt napsal, že za tlakem na Dohnala a NKÚ je dohoda ODS a ČSSD o rozdělení vlivu na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a NKÚ.

Dohnal pak dva týdny poté řekl v rozhovoru pro Respekt, že politické strany v některých případech ovlivňují práci NKÚ a vynucují si nominaci svých členů do vedení této instituce. O některých členech kolegia řekl, že mají sklon ovlivňovat kontrolní plán.

Někteří členové kolegia spojení s politickou skupinou měli tendenci ovlivnit plán kontrolní činnosti, aby se některé věci nekontrolovaly. I když neargumentovali politickými důvody
František Dohnal

"Někteří členové kolegia spojení s politickou skupinou měli tendenci ovlivnit plán kontrolní činnosti, aby se některé věci nekontrolovaly. I když neargumentovali politickými důvody," řekl Dohnal. Výsledkem podle něj bylo, že úřad se jedné kontrolní akci vyhnul.

Dohnal vede již od loňského jara spor s poslanci ze sněmovního kontrolního výboru o údajné plýtvání penězi úřadu. Případem se nyní zabývá soud. Státní zástupce mu klade za vinu, že od nástupu do funkce využíval nepřiměřeně luxusní byty, a tím způsobil státu škodu minimálně 1,1 miliónu korun. Dohnal obvinění z porušení povinnosti při správě cizího majetku odmítá a tvrdí, že za jeho obviněním stojí snaha vytvořit na něj psychický nátlak, aby odstoupil z funkce.

Reklama

Výběr článků

Načítám