Hlavní obsah

"Staří" senátoři stihnou projednat vládní škrty zrychleně, lidé demonstrovali

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Senát v pátek schválil projednání čtveřice vládních opatření ve stavu legislativní nouze. O návrzích tak rozhodne horní komora ve svém starém složení bez přítomnosti nově zvolených senátorů. V novém Senátu se misky na vahách nakloní ve prospěch levice, která je momentálně v menšině.

Demonstranti blokovali vstup do SenátuVideo: ČTK

 
Článek

Schválení programu ve stavu legislativní nouze se stejně jako nedávno ve Sněmovně neobešlo bez protestů jak ze strany některých senátorů, tak i nespokojených občanů.

Zhruba dvě desítky aktivistů blokovaly ráno vstup do budovy Senátu na protest proti vládním úsporným opatřením.

Demonstranti podle ČTK vstupy z Valdštejnské ulice blokovali tím, že stáli vedle sebe a drželi transparent s nápisem: "Neústavní schůze!!! Nespravedlivé škrty". Mnozí příchozí tak museli Valdštejnský palác obcházet a hledat volný vchod. "Vy se ještě k řeči dostanete, ale nás nikdo neposlouchá," řekl místopředsedovi Senátu Petru Pithartovi (KDU-ČSL) jeden z demonstrantů.

Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) odložil kvůli tomu začátek schůze, policie nakonec aktivisty usměrnila.

Senátor za TOP 09 Jaromír Štětina si stěžoval, že mu bylo bráněno fyzicky v pohybu, což mu připomnělo dobu vlády totalitního režimu. „Třídní boj pro některé zřejmě ještě neskončil,“ uvedl Štětina.

Podle místopředsedkyně Senátu Aleny Gajdůškové (ČSSD) se ale jednalo jen o hlouček žen, které nebylo třeba rozhánět policií, ale spíše s nimi diskutovat.

Riskujeme vážné chyby, varuje Pithart

Žádný ze senátorů si na schvalování zákonů v předvolebním složení horní komory nestěžoval. Soc. dem. se ale nelíbilo zkrácení lhůty i forma tzv. legislativní nouze. Podle senátora Petra Víchy (ČSSD) se o krizovou situaci nejedná a „nekvalitní zákony“ je třeba řádně projednat ve výborech a případně upravit.

Místopředseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL) pak připomněl, že reformní batoh expremiéra Mirka Topolánka byl také schvalován ve zkráceném řízení. „Batoh prošel bez projednání, a to včetně takových opatření jako byl poplatek za děti v inkubátoru. Kdyby to prošlo důkladnou rozpravou, mohla být zdravotnická reforma očištěna od základních chyb, a pak jsme s ní mohli alespoň začít,“ poznamenal Pithart, podle nějž hrozba, že zákony nezačnou platit včas, není pravdivou.

„Riskujeme vážné chyby, a to i v případě, že celková vládní koncepce úspor by byla v zásadě správná,“ doplnil.

Foto: Martin Neliba , ČTK

Vchod do budovy horní komory parlamentu uvolnila policie kolem 9:00.

Do debaty se rovněž vložil senátor Jaroslav Kubera. Připustil, že některé návrhy nejsou správné, nicméně to podle něj není poprvé, co budou schvalovat nekvalitní normy a také režim legislativní nouze není nic výjimečného. „Zdanění náhrad - to je taková právní nehoráznost, že to nemá obdoby,“ uvedl jako příklad podle něj chybného zákona Kubera.

Režim legislativní nouze dle jeho slov není nic dramatického: „Legislativní nouze byla vyhlášena celkem 38krát. A nikdy kolem toho nebyl takový humbuk.“ Své kolegy také vyzval, aby si vzpomněli, že „paskvilů již schválili v minulosti stovky“.

Nakonec Senát podle očekávání režim legislativní nouze a tedy ve zkráceném řízení schválil. Hlasovalo pro něj 43 senátorů, proti se postavilo 35 včetně lidovců a sociálních demokratů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám