Hlavní obsah

Chceme Čunka, křičeli demonstranti ve Vsetíně

Právo, Jiří Růžička
Vsetín
Aktualizováno

Výkřiky „Čunek na hrad“, „Ať žije Čunek“ a dlouhý silný potlesk všech přítomných v zasedací síni Městského úřadu ve Vsetíně provázely slib Jiřího Čunka (KDU-ČSL) na ustavujícím jednání nově zvoleného zastupitelstva ve Vsetíně, to ale zvolilo do svého čela Ivetu Táborskou (ODS).

Foto: Jiří Růžička, Právo

Valaši, kteří si přáli mít Jiřího Čunka na radnici, protestovali při zasedání zastupitelstva.

Článek

Táborská byla zvolena 18 hlasy z celkových 21. Zvolení provázely nesouhlasné výkřiky návštěvníků jednání.

Ve městě vyhrála volby ODS o 54 hlasů před lidovci. Čunek kandidoval na starostu z šestého místa kandidátky KDU-ČSL a získal 4 422 preferenčních hlasů, nejvíce ve městě, kde ho tak volil každý třetí volič.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL) mezi zastupiteli

Přeskočil všechny ostatní kandidátky všech kandidujících stran. Valaši v sále stvrdili svou vůli i transparentem, který výsledek volby připomněl. Nicméně vítězná ODS si vynutila jako podmínku sestavení koalice s lidovci, že nikdo z vrcholové politiky v čele radnice stát nebude. A to se týkalo právě senátora Čunka.

"Podvod na voličích"

„Je to podvod na voličích, partaje si zamíchaly kartami, jak se jim to hodilo, a vůbec je nezajímá, co voliči chtěli,“ řekl Právu starší muž na chodbě úřadu, odkud lidé jednání také sledovali.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Do čela radnice si koalice vybrala Ivetu Táborskou (ODS).

„Děkuji, děkuji,“ adresoval Čunek do sálu, odkud mu lidé opakovaně aplaudovali. „Děkujeme, odejděte!“ provázeli svými výkřiky lidé další jednání zastupitelstva. Celý sál začal křičet při návrhu na tajnou volbu: „Nedělejte z nás blbce, hlasujte veřejně!“ Zastupitelé přesto schválili tajnou volbu. „My chceme Čunka!“ křičeli na to lidé. „Jaké tajnosti? Fuj!“ rezonovalo pak sálem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám