Hlavní obsah

Brněnské zastupitelstvo zvolilo Onderku primátorem v den jeho narozenin

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Staronový brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD), který právě slavil 45. narozeniny, si ve čtvrtek pochvaloval, že hezčí dárek, než je zvolení do čela radnice, dostat nemohl. Snad jen polibek ženy by se mu prý snad zamlouval ještě více. Z 55 zastupitelů pro něj hlasovalo 37, tedy o čtyři zastupitele více, než kolika zastupiteli koalice disponuje. Osm zastupitelů pak bylo proti a deset se zdrželo hlasování.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Šéf brněnské radnice Roman Onderka opět s primátorským řetězem

Článek

„Opravdu jsem nikdy nic hezčího k narozeninám vyjma ženského polibku nedostal,“ přiznal se bezprostředně po volbě Onderka. Znovuzvolení je pro něj velká výzva a je přesvědčený o tom, že se mu podaří zúročit všechny zkušenosti, které za čtyři roky ve funkci nabyl.

„Některé věci však nejdou prosadit hlavou proti zdi. Někdy je potřeba více kompromisu, někdy více diskuse, více diskutovat,“ uvedl Onderka. Výsledek voleb nechtěl podrobněji komentovat s tím, že nyní začíná nová etapa práce, která pro něj není více či méně náročná, než v uplynulém období, ale je pro něj především nová.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Staronový brněnský primátor Roman Onderka (vpravo) se svým prvním náměstkem Robertem Kotzianem (ODS)

„To, jak volby dopadly, vůbec neřeším. Pro mě je podstatné to, že koaliční smlouva, kterou jsme podepsali mezi ČSSD a ODS je tou podstatou. Jinak počítám s tím, že opozice bude hrát hry takového typu, aby mohla koalici co nejvíce znejišťovat,“ dodal Onderka. Je také připraven čelit jakémukoliv střetu, které může jeho politická funkce přinášet, a pokud prý to budou argumenty, které prospějí městu, tak si je rád poslechne.

Kotzianovo jmenování náměstkem bez fanfár

Bez problémů proběhla i další veřejná volba prvního náměstka primátora, kterým se stal Robert Kotzian z ODS. Pro jeho zvolení bylo 43 hlasů, pouze jeden proti a 11 zastupitelů se zdrželo hlasování. Kotzian však byl po volbě mnohem více skoupý na slovo.

Foto: Miroslav Homola, Právo

První náměstek brněnského primátora Robert Kotzian (ODS).

“Funkce prvního náměstka primátora je ryze profesionální a žádné dojmy a osobní problémy či pocity do této práce podle mne nepatří,“ prohlásil Kotzian. Právě Kotzian měl reálnou šanci stát se v Brně primátorem, pokud by jeho strana uzavřela jednání s dalšími politickými subjekty, které by postavily vítěznou ČSSD do opozice.

Nestalo se tak a vznik velké koalice umožnil opětovné zvolení Romana Onderky, což vyvolalo značnou kritiku u mnoha členů ODS, kdy například jihomoravský šéf ODS Jiří Kadrnka označil takový postup za podraz na voliče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám