Hlavní obsah

Soud potvrdil platnost voleb v Praze, koalici ODS a ČSSD už nic nebrání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Městský soud v Praze ve čtvrtek vydal verdikt, v němž potvrdil platnost komunálních voleb do zastupitelstva hlavního města. Výsledky napadla Strana zelených a Věci veřejné. Podle mluvčí soudu Martiny Lhotákové výsledky voleb platí. Šéf SZ Ondřej Liška Právu řekl, že strana se chce obrátit na Ústavní soud.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Městský soud v Praze rozhodl o žalobě SZ, VV, SNK-ED a dalších navrhovatelů: Návrh na vyslovení neplatnosti voleb do zastupitelstva hlavního města Prahy se zamítá,“ napsala v SMS Právu mluvčí soudu Martina Lhotáková.

"Strana zelených se obrátí na Ústavní soud. Protiústavnost a účelovost manipulace s velikostí volebních obvodů je nad slunce jasná. Očekávám, že v nejbližších hodinách uzavře ODS a ČSSD velkou koalici, neboť si myslí, že už nehrozí opakování voleb. Mýlí se. Pražští voliči již pochopili, že kdyby ODS nezmanipulovala volby, velká koalice by nemohla vzniknout," napsal Liška Právu.

Velké koalici už nestojí nic v cestě

Verdiktem soudu se zřejmě definitivně otvírá cesta spojenectví ODS a ČSSD v hlavním městě. Zástupci vítězné TOP 09 a ODS přesto mají ještě ve čtvrtek jednat. Představitelé TOP 09 ale ve středu odhadli šance na dohodu asi na pět procent.

Strana zelených a Věci veřejné kritizovaly rozdělení Prahy na sedm volebních obvodů, které těsně před volbami schválila ODS, jež měla tehdy ve městě většinu. Rozdělení je výhodně pro větší strany.

Pokud by se strany ODS a ČSSD domluvily před rozhodnutím soudu a volby by se musely opakovat, lidé by zřejmě nepopulární spojení v dalším hlasování neumožnili.

Reklama

Výběr článků

Načítám