Hlavní obsah

Bárta označil Haška za naději ČSSD, Sobotka se do něj opřel

Aktualizováno

Ministr dopravy Vít Bárta (VV) v neděli v pořadu Partie televize Prima nepřímo podpořil jihomoravského Michala Haška v boji o předsednický post ČSSD. Haškův sok a úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka Bártovi opáčil, aby sociální demokraty nepoučoval.

Článek

Bárta uvedl, že jeden z kandidátů na předsedu ČSSD, jihomoravský hejtman Michal Hašek by mohl ČSSD "vrátit na hřiště demokratických stran".

Haškovo desatero, jímž se hejtman v pátek prezentoval, označil za "očistné a pozitivní kroky", které dal do protikladu s kroky "Rathovsko-Sobotkovského" vedení.

Hašek mimo jiné odmítl další zadlužování státu a život na dluh. [celá zpráva]

Sjezd ČSSD se uskuteční příští rok na jaře. Ke kandidatuře se prozatím přihlásil nynější úřadující předseda Bohuslav Sobotka a právě hejtman Hašek.

Nevměšujte se, reagoval Hašek

Hašek v reakci vyzval Bártu, aby se nevměšoval do vnitřních věcí ČSSD. Volba předsedy je podle něj výhradně záležitostí členů oranžové strany.

Zároveň ale připustil ochotu jednat s VV. Ovšem za určitých podmínek.

„Pokud je pan Bárta ochoten a schopen vyvést VV z válcovací mašinérie nynější koaliční vlády a korektně jednat v zájmu ČR s ČSSD, jsem na takové jednání připraven,“ uvedl Hašek ve vyjádření pro Právo.

Zároveň upozornil, že pokud budou nadále VV „válcovat opozici, prosazovat hloupé škrty a sociálně necitlivá opatření,“ musí počítat s odporem a kritikou z řad ČSSD. Včetně kritiky z Haškových úst. „Dodávám, že spolu s kritikou musí ČSSD rovněž přijít s chytřejším alternativním řešením než vláda,“ doplnil Hašek.

Sobotka: nepoučujte nás, co je demokratická strana

Sobotka na Bártovo vyjádření nenechal bez odpovědi. "Jak víme, pan Bárta má skvělý cit pro personální politiku, proto jeho firmu Věci veřejné zřejmě vede Radek John," uvedl s nádechem ironie.

Zároveň dodal, že by Bárta coby "majitel podivné strany Věci veřejné", neměl poučovat sociální demokracii o tom, co je demokratická strana.

Stížnost k ÚS je sebeobrana, tvrdí Urban

Bárta se na obrazovce přel s místopředsedou ČSSD Milanem Urbanem o posledním dění ve Sněmovně. Vládní koalice v týdnu ve stavu legislativní nouze schválila své úsporné zákony, zatímco opoziční ČSSD oznámila, že se obrátí na Ústavní soud. Podle Bárty je tento způsob schvalování obranou vůči "procesně destruktivním krokům ČSSD".

Zatímco Urban zdůvodňoval stížnost k Ústavnímu soudu tím, že ČSSD využila této možnosti "v sebeobraně", podle Bárty sociální demokraté pokračují v politice obstrukcí, které praktikovalo předchozí vedení v čele s Jiřím Paroubkem.

V odborných otázkách dopravní problematiky se oba politici shodli na potřebě vytvořit konečně koncepční dokument, který by měl delší životnost než funkční období jednoho kabinetu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám