Hlavní obsah

ČSSD odmítla křeslo starosty a spojila se v Praze 11 s ODS

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Obvodní výkonný výbor ČSSD na Jižním Městě se ve čtvrtek rozhodl vstoupit do koalice s ODS s podporou Pražanů za svá práva. ČSSD se tak vzdala možnosti obsadit v koalici s TOP 09 a Hnutím pro Prahu 11 křeslo starosty, jež strany nabídly šéfovi soc. dem. organizace Ladislavu Kárskému.

Foto: Profimedia.cz

Správné podání ruky není nic jednoduchého.

Článek

Právu to potvrdil vyjednavač soc. dem. Oleg Rybnikář. Podle něho výbor přijal rozhodnutí vstoupit do koalice s ODS „téměř jednomyslně, velkou většinou“ po zevrubné debatě. ČSSD souhlasí s tím, aby starostou zůstal Dalibor Mlejnský. „Připadalo nám nepřijatelné, aby jakákoli jiná strana mluvila do toho, koho nominujeme,“ řekl Právu vyjednavač soc. dem. Oleg Rybnikář.

S TOP 09 a HPP 11 by ČSSD dala dohromady 25 mandátů. Lídři TOP 09 Stanislav Urbánek a Jiří Štyler nerozumějí, proč soc. dem. odmítli křeslo starosty, které mohli získat, přestože byli ve volbách třetí. „Co víc by chtěli?“ ptal se Štyler. „Nabízeli jsme to přeci jejich jedničce,“ dodal Urbánek.

Koalice ODS, ČSSD a Pražanů za svá práva disponuje nejtěsnější většinou jednoho hlasu, bude mít 20 z 39 křesel. Koalice podle Rybnikáře hodlá dokončit privatizaci obecních bytů, postavit na Jižním Městě bazén a zvýšit počet parkovacích míst.

Volební kampaň na Jižním Městě byla mimořádně vypjatá, padala zde například obvinění, že některé ze zdejších politiků sledovala bezpečnostní agentura ABL.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám