Hlavní obsah

Svoboda: Některé partie nabídky TOP 09 jsou pro ODS nepřijatelné

Právo, dan, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražská ODS napíná TOP 09 a jejího kandidáta na pražského primátora Zdeňka Tůmu na skřipec. Minulý týden občanští demokraté od TOP 09 dostali nabídku na koaliční spolupráci s tím, že získají pět radních a TOP 09 šest včetně primátora. Po večerním jednání v pondělí však ODS odmítla nabídku TOP 09 akceptovat.

Foto: Petr Horník, Právo

Bohuslav Svoboda

Článek

„Některé partie nabídky jsou pro nás nepřijatelné,“ řekl po jednání volební lídr ODS Bohuslav Svoboda. Jako příklad uvedl problém chystané změny rozpočtového určení daní, která má podle ODS vést k snížení peněz plynoucích do pražské kasy. Nicméně se občanští demokraté chystají v úterý se zástupci TOP 09 zasednout k jednacímu stolu.

Svoboda také poprvé připustil, že by preferoval spolupráci s TOP 09. „Moje preference je pravicová, ale bude záležet, co se nám podaří dojednat z našeho programu.“ Dodal, že lze očekávat, že k dojednání koalice dojde příští týden bez ohledu na to, že ještě nebude známo rozhodnutí soudu k regulérnosti průběhu voleb do pražského magistrátu.

Pražská ODS v pondělí také projednala alternativní koaliční návrh pro ČSSD, který ale bude pro soc. demokracii těžko akceptovatelný. „Chceme po ČSSD, aby přijala program ODS v celém jeho rozsahu,“ uvedl v pondělí večer Svoboda v České televizi.

Śéf pražské ODS Boris Šťastný odmítá, že by je koalice s ČSSD poškodila. „Na komunální úrovni je důležitá nabídka občanům a ideologické předsudky roli nehrají,“ řekl Právu Šťastný. Podle něj v návrhu pro ČSSD je ještě rozdělení křesel: pro ODS sedm včetně primátora a pro ČSSD čtyři. „Tím jsme splnili náš slib a teď budeme celý týden jednat výhradně s TOP 09,“ řekl Právu Šťastný.

Podle něj pro spojení s TOP 09 mluví jen určitá programová příbuznost. „Plusem je virtuální a mediální zkratka o tom, že jsme na stejné straně politického spektra a mínusem jsou parametry příští spolupráce, kterou nám nabídli, to, že bychom se dostali do role slabšího bratra a také, že je TOP 09 v Praze personálně naprosto nečitelná,“ poznamenal již dříve Šťastný.

Proti spolupráci s ČSSD mluví podle Šťastného rozdíly v programech a také tendence médií spojovat velkou politiku s politikou komunální. „Ziskem koalice s ČSSD by bylo, že bychom byli v pozici silnějšího a tempo udávajícího hráče a také sociální demokraty v Praze známe. Je to strana, která má v této zemi dlouhou historii a lidé v ČSSD prošli primárkami a působí v politice 20 let. Proto jsou pro nás čitelnější,“ uvedl šéf pražské ODS.

Do rady města navrhla ODS osm jmen

Pro Svobodu je důležitější ctít výsledek voleb, než získat pro ODS primátora. „Pro ODS je podstatné, aby prosadila nejvíce ze svého programu a také, abychom splnili určitý vzkaz voličů, protože jsme volby prohráli a to musíme reflektovat,“ řekl Právu Svoboda.

Do rady města ODS navrhla osm jmen, když TOP 09 jí nabízí pouze pět křesel. Podle šéfa pražské ODS Borise Šťastného je to kvůli tomu, že ještě nejsou rozděleny portfolia, o které se budou budoucí radní starat. Na seznamu jsou kromě lídra ODS Bohuslava Svobody, ještě hudebník Jan Kalousek, bývalý hokejový brankář a manažer Sparty Petr Bříza, radní z Prahy 2 Alexsandra Udženija, starosta Prahy 18 Ivan Kabický, starostka Prahy 21 Andrea Vlásenková, starosta Prahy 8 Josef Nosek a zastupitel Prahy 4 Radek Lohynský.

Soudní ne = armagedon

Jednání o vedení hlavního města se zřejmě protáhnou do doby, než městský soud rozhodne o stížnosti malých stran kvůli rozdělení Prahy na sedm volebních obvodů. Připouští to všichni zúčastnění politici.

„Zatím nás soud v jednáních neomezuje, ale pokud budou naše jednání rychlejší než rozhodnutí soudu, tak je možné, že to ovlivní naše politické rozhodnutí,“ uvedl Šťastný. Dodal, že zrušení voleb neočekává. „Můj osobní názor je, že pokud by soud zrušil volby, tak by v České republice nastal politický armagedon, protože by mohly být napadnuty všechny volby, v kterých došlo k rozdělení do volebních obvodů,“ poznamenal Šťastný.

Dohodu před rozhodnutím soudu neočekává také volební lídr ČSSD Jiří Dienstbier mladší. „Zcela jistě se bude čekat na soudní rozhodnutí,“ řekl v pondělí Právu.

Pražská TOP 09 podle člena ODS blízkého regionálnímu vedení nesouhlasila s tím, aby návrh koaliční smlouvy byl k dispozici dalším členům nejen vyjednavačům. Celá regionální rada ODS s klubem pražských zastupitelů tak v pondělí neměly před jednáním všechny informace k dispozici.

„Navíc je tu stížnost na volby a je možné, že jí soud vyhoví. Ustavovat koalici, když se mohou opakovat volby, je nesmysl,“ uvedl před jednáním jeden ze zastupitelů. Nečekal, že by primátor Pavel Bém (ODS) proto spěchal se svoláním prvního zastupitelstva, na němž by měl předat funkci se všemi náležitostmi svému nástupci.

Reklama

Výběr článků

Načítám