Hlavní obsah

Sobotka: musíme analyzovat, proč je Morava oranžová a Čechy modré

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Výsledky voleb do Senátu, které v horní komoře parlamentu změnily poměr sil ve prospěch opoziční ČSSD, je podle dosavadního předsedy Senátu Přemysla Sobotky (ODS) třeba respektovat. Zároveň by ale podle něj měla ODS zanalyzovat, proč dokáže uspět v Čechách a na Moravě ne. Dosavadní místopředseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) doplnil, že vítězové by si v Senátu neměli zabrat všechna místa ve vedení.

Článek

„Co mě zarazilo, bylo to, že jsou relativně modré Čechy a oranžová Morava. Hledejme kořeny a analyzujme to,“ řekl v pořadu v TV Prima Sobotka v narážce na klubové barvy ODS a ČSSD. K úspěchu sociální demokracie ve volbách, které ČSSD přinesly vůbec poprvé většinu v Senátu, dodal, že je potřeba ho respektovat.

„Není to výsledek, který by mne a moji stranu těšil. Je třeba sportovně poblahopřát soc. dem. Pokud se budou chtít sociální demokraté chovat jako parní válec, no tak si tam budou dělat, co budou chtít,“ doplnil Sobotka.

Jeho partner v debatě Milan Štěch zopakoval slova šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky z předchozího dne, když řekl, že sociálně demokratičtí senátoři budou konstruktivní. „Budeme se snažit potvrdit slušnou, ale přitom i někdy razantní a jasnou rétoriku. Chceme prosadit maximum z našeho programu, ale uvědomujeme si, že je tady koaliční vláda,“ uvedl.

Štěch by funkci šéfa Senátu přijal

Podle Štěchova názoru by ČSSD neměla vracet koaličním stranám odstavení od vedení v Poslanecké sněmovně po parlamentních volbách: „Jsem pro to, abychom pokračovali v poměrném zastoupení. Určitě nechceme Senát personálně ovládnout. To je můj názor, ale myslím si, že to v klubu bude mít výraznou podporu." Poměrné zastoupení stran podle poměru sil v klubech avizoval v sobotu též předseda ODS a premiér Petr Nečas s tím, že v Senátu je to zvykem.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Předseda Senátu Milan Štěch

Sobotka v první reakci na výsledky voleb v sobotu řekl, že se nedomnívá, že bude po šesti letech znovu zvolen předsedou Senátu. Štěch v neděli na dotaz, zda by funkci přijal, kdyby byl nominován řekl: „Tu otázku jsem si položil a nedošel jsem k zápornému názoru. Kdyby tam ten návrh byl a byla by tam výrazná podpora, v takovém případě bych to přijal.“ Oba politici zdůraznili, že je nutné počkat na jednání jejich senátorských klubů.

Předsedkyně Sněmovny a místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová k vedení Senátu v České televizi dodala, že by v rámci úspor bylo dobré omezit počet lidí v jeho vedení. V minulém období měl Senát pět místopředsedů. Nově zvolený senátor za ČSSD Zdeněk Škromach, o němž se hovoří jako o jednom z kandidátů na předsedu horní komory, tuto možnost připustil.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám