Hlavní obsah

Profesor potvrdil, že práce kandidáta na šéfa kliniky je plagiát

Právo, Marek Přibil
Praha

Po skandálech na právech v Plzni může mít svoji plagiátorskou aféru zřejmě i česká medicína. A ne v oboru ledajakém – přímo v transplantační chirurgii.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Přednosta kliniky transplantační chirurgie IKEM v Praze Miloš Adamec s oběma disertačními pracemi v rukou

Článek

Vyhlášený chirurg prof. Miloš Adamec, který letos v červnu oslavil tisící úspěšnou transplantaci, Právu řekl, že se jeho protikandidát v konkurzu na místo přednosty Kliniky transplantační chirurgie IKEM v Praze dopustil plagiátorství. [celá zpráva]

Podle něho Jiří Froněk údajně opsal práci o transplantacích střeva na potkanech od dvou mladých pracovníků IKEM. Získal tedy vědecký titul PhD. v Olomouci v roce 2005 na základě plagiátu, uvedl Adamec.

Má manželka je jednou z desítek čekatelů na transplantaci. Je v žalostném stavu. Z toho, co se děje, mám šílené obavy. Manželce jde o život
manžel jedné z pacientek

Obě disertační práce posoudil v pátek i dlouholetý bývalý šéf brněnského transplantačního centra a významný kardiochirurg a transplantační chirurg prof. Jan Černý.

„Obě práce jsou stejné“

„Obě práce mi byly včera zaslány. Jedná se o práci Petera Baláže a práci Jiřího Froňka. Na základě toho, co jsem přečetl, posoudit a porovnal, mohu jednoznačně říct, že jedna z nich je plagiát. Mohu se zcela jednoznačně vyjádřit, že obě práce vyhodnocují stejný experiment na potkanech, se stejnou metodikou, se stejnými výsledky. I histologické obrázky jsou stejné. Jsou stejné jak cíle, tak závěry prací,“ řekl v pátek Právu Černý.

Práce mladého pracovníka IKEM Baláže byla obhájena v Košicích, práce Froňka v Olomouci. Obě v roce 2005. „Existují určité nepřímé známky svědčící o tom, že práce v Košicích – vzhledem například k publikacím z té doby v odborných časopisech – plagiátem není,“ dodal Černý.

Boj o místo přednosty

Adamec k tomu uvedl: „Z devadesáti procent je práce Froňka opsaná. Experiment na potkanech byl ověřeně proveden na experimentálním oddělení FN v Košicích v letech 1998–2002. Na tomto experimentu se MUDr. Froněk nepodílel. Veškeré výsledky experimentu z Košic jsou od roku 2001 až 2004 asi v pěti publikacích už uvedeny. A to jak v tuzemských, tak v zahraničních periodicích.“

Baláž a též jeho kolega Ivan Matia, kteří pracují jako transplantační chirurgové v týmu Adamce, Právu řekli: „Froněk si naši práci přivlastnil. Například část jeho obrazové dokumentace je stejná jako naše.“

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dva mladí lékaři IKEM Peter Baláž a Ivan Matia, jejichž práci měl podle Miloše Adamce jeho protikandidát Jiří Froněk opsat.

Adamec poznamenal, že vše se odhalilo jen díky tomu, že lékař kliniky transplantační chirurgie Martin Oliverius podává dizertační práci na téma transplantace střeva na praseti. Starší práce na obdobné téma si totiž prostudoval.

Český rozhlas v pátek uvedl, že fakta o publikování výzkumů, která má k dispozici, jsou jiná. Doktor Froněk si prý zadal téma své disertační práce už v roce 1999 na Univerzitě Palackého v Olomouci a práci vydal v roce 2004. Proti tomu Peter Baláž měl údajně své téma na stejný výzkum schválené na univerzitě v Košicích až v roce 2001 a obhájil je v roce 2005.

Adamec je zároveň přesvědčen, že v pondělí může být odvolán z funkce. Přestože je považován za kapacitu v transplantační a cévní chirurgii, bylo na jeho místo přednosty Kliniky transplantační chirurgie IKEM, které dosud zastává, vypsáno výběrové řízení. Konkurz proběhl v úterý. Jeho protikandidátem je právě Froněk.

Podle profesora byl konkurz připraven tak, aby prošel Froněk. Ten po odchodu z IKEM působí od roku 2004 v Londýně, kde se věnuje transplantacím ledvin. Jeho stanovisko k celé záležitosti se zatím nepodařilo získat.

Transplantace pokračují

K vyhrocené situaci se vyjádřil šéf IKEM Jan Malý. „Výsledek hlasování konkurzu na místo přednosty kliniky transplantační chirurgie nebyl ředitelem zatím potvrzen, a to z důvodu, že se vyskytly zprávy, které ověřujeme a které, pokud by se potvrdily, tak by mohly změnit dosavadní doporučení členů výběrové komise,“ sdělili ve společném prohlášení ČTK ředitel IKEM a jeho statutární zástupce Michael Želízko.

Toho, že v případě odvolání Adamce by s ním odešel celý tým, jak tito lékaři varují, se začínají děsit pacienti a jejich blízcí. „Má manželka je jednou z desítek čekatelů na transplantaci. Je v žalostném stavu. Z toho, co se děje, mám šílené obavy. Manželce jde o život,“ uvedl v pátek pro Právo manžel jedné z pacientek kliniky transplantační chirurgie, který si nepřál zveřejnit jméno.

Adamec podotýká, že pacienti se obávat nemusí: „Konkurz nijak naši práci neovlivňuje. Operuje se dál. Pacienti nijak ohroženi rozhodně nejsou.“

Od první transplantace v roce 1987 Adamec odoperoval 700 ledvin. Šest let nato zavedl novou chirurgickou techniku transplantace celé slinivky. Dodnes jich má na kontě na dvě stovky a podle odborníků patří mezi evropské špičky. Nyní se více věnuje transplantacím jater, i proto, že tento výkon podle něj v chirurgii patří k nejsložitějším.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám