Hlavní obsah

Vrcholí boj o Senát: ČSSD chce zlomit vládní většinu

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek odpoledne začíná na třetině území Česka druhé kolo senátní bitvy. Získá sociální demokracie možnost blokovat reformní zákony koalice? Nebo vládní strany udrží absolutní většinu, aby jejich reforma mohla probíhat bez zadrhnutí celým Parlamentem ČR? Definitivně jasno bude v sobotu odpoledne. Zásadní vliv na výsledek bude mít účast, která bývá v druhém kole nízká. Před dvěma lety dosáhla v průměru 30 procent. V některých obvodech obvykle klesá i k 15 procentům.

Článek

Volí se celkem ve 27 obvodech. Pro druhé kolo už lidé do schránek nedostali hlasovací lístky, obdrží je až ve volebních místnostech.

Soc. dem. usiluje o získání 12 nových senátorů, což by jí zajistilo těsnou absolutní většinu v horní komoře. Pokud by se strany nedohodly na přímé volbě prezidenta, v roce 2013 by Senát mohl zamíchat kartami – hlavu státu podle současné ústavy volí obě komory.

Foto: ti, Právo

Udrží se v čele Přemysl Sobotka?

Na volebním pátku a sobotě také závisí, kdo bude předsedou horní komory, tedy podle ústavy druhým nejvyšším ústavním činitelem po prezidentovi. Václav Klaus se v pátek na Hradě schází s premiérem Petrem Nečasem, což je v den voleb neobvyklé. Je otázka, zda například vyzvou k volební účasti.

Dosavadní předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) obhajuje svůj mandát, soc. dem. by přitom mohla prosadit svého kandidáta, pokud bude mít nejsilnější klub, a to i v případě, že by kýžených dvanáct senátorů nezískala. Stačit by mohla dohoda s lidovci či komunisty.

Jaké souboje proběhnou
ČSSD–ODS14
ODS–TOP 094
ČSSD–KDU-ČSL3
ČSSD–nezávislí2
ČSSD–TOP 091
ČSSD–VV1
ČSSD–Severočeši.cz1
ODS–Severočeši.cz1

Ambicemi kandidovat na šéfku se netajila první místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková. Dalšími adepty by mohli být místopředseda, bývalý odborový předák Milan Štěch nebo někdejší premiér a eurokomisař Vladimír Špidla, pokud se mu na Českokrumlovsku podaří do Senátu dostat.

Kampaň mezi dvěma koly probíhala až na výjimky korektně. Kandidáti obvykle na poslední chvíli mobilizovali voliče, aby ještě jednou k volbám přišli.

Tak jako v minulosti dávaly některé strany doporučení voličům. Například Nečas vyzval – vedle podpory svých kandidátů – nevolit levici, podpořil i nezávislou Lianu Janáčkovou v Ostravě, čímž narazil u ODS v místě. Janáčková proslula svými xenofobními výroky. Véčkaři ale podpořili jejího soupeře soc. dem. Antonína Maštalíře. V některých případech podporují komunisté kandidáty soc. dem. nebo TOP 09 kandidáty ODS.

Jeden z nejzajímavějších soubojů proběhne v obvodě Brno-venkov, kde proti sobě stojí exministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) a kandidát soc. dem. Jan Žaloudík (za ČSSD), který byl odvolán z Masarykova onkologického ústavu ředitelem Jiřím Vorlíčkem. Ten neúspěšně kandidoval v obvodu Brno-město za TOP 09. Podle soc. dem. měl za Žaloudíkovým odvoláním stát tehdejší Julínkův náměstek Marek Šnajdr.

Julínek s Žaloudíkem včera v ČT svedli ostrý souboj. Exministr odmítl, že by s odvoláním protikandidáta měl něco společného. Žaloudík uvedl, že byl vyhozen ředitelem s omezenou legitimitou.

Právě v případě Brna mohou být voliči zmateni – Český statistický úřad na webu volby.cz uvádí obvody číslo 55 a 58 shodně jako Brno-město. První z nich byl dříve nazýván jako Brno-venkov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám