Hlavní obsah

V brněnské ODS pokračuje napětí kolem budoucí koalice, v Hradci znají primátora

Právo, tr, ner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Nad jednáním o budoucí koalici na velké brněnské radnici se i ve středu stále vznášejí mračna, protože není jasno, co vlastně vznikne. Zdali velká koalice ČSSD a ODS s 33 mandáty, nebo pravostředová trojkoalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL (29 mandátů), která by vyšachovala z vedení radnice sociální demokracii. V Pardubicích se ČSSD vrací do hry. V Hradci Králové se pak zřejmě stane šéfem radnice lékař Zdeněk Fink.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

V případě velké koalice na brněnském magistrátu by měl opět vládnout Roman Onderka (ČSSD).

Článek

Významné zdroje avizují Právu dobrá východiska pro velkou koalici, kde by s velkou pravděpodobností zůstal primátorem Roman Onderka (ČSSD), avšak rozhodující slovo se nyní očekává od ODS.

A tam stále není rozhodnuto, trvá napětí. Trojkoalici podporuje předseda ODS a premiér Petr Nečas, krajský šéf strany Jiří Kadrnka i kandidát na primátora, lídr kandidátky Robert Kotzian. Jenže při opakovaném hlasování 14členného zastupitelského klubu ODS převážila podpora velké koalici (nejdříve 9, pak 11 hlasů). Kadrnka proto vyzval v úterý klub zastupitelů, aby celou situaci přehodnotil a zabýval se trojkoaličním projektem.

Ve středu vydal prohlášení, v němž oceňuje, že projekt pravostředové koalice našel širokou shodu a podporu u Nečase, Kotziana i u jeho samotného a doplnil, že „trojkoalici podporuje také většina členů politického grémia brněnských občanských demokratů“.

Nicméně předsedkyně zastupitelského klubu Jana Bohuňovská Právu potvrdila, že jednání nekončí, a odmítla naznačit, kam se nyní přiklánějí. Podle usnesení oblastní rady Brno-město se zastupitelé vyjádří, až bude vše dohodnuto.

ČSSD se vrací do hry o pardubickou radnici

Ještě v úterý nikdo v Pardubicích nezpochybňoval snadné vytvoření pravicové koalice: Sdružení pro Pardubice (9 mandátů), ODS (7), sdružení Pardubáci (5) a TOP 09 (3). Během středy se pracně budovaná konstrukce rozpadla. „Nedovedu si představit radu, ve které by za ODS seděl Alexandr Krejčíř,“ prohlásil totiž lídr Pardubáků František Brendl.

„Prohlášení Brendla zcela zablokovalo jednání o možné čtyřkoalici. Je pro nás nepřijatelné, aby někdo lustroval naše kandidáty. Ke sdružení Pardubáci nemáme důvěru,“ reagoval ve středu Krejčíř. Sdružení pro Pardubice zatím zahájilo jednání s ČSSD (11 mandátů), faktickým vítězem voleb v Pardubicích.

„Jisté už není vůbec nic, musíme se připravit na víc variant,“ řekla Štěpánka Fraňková, kterou chce SPP prosadit na post primátora. „Jsou tady samozřejmě větší programové neshody než shody. O společných zájmech se začínáme dnes bavit,“ potvrdil Jindřich Tauber, lídr ČSSD. Má více variant, jím vedená koalice by se bez rebelujícího sdružení Pardubáci obešla, dokonce by nepotřebovala ani ODS a KSČM (4), stačila by shoda s SPP a TOP 09. Pardubické zastupitelstvo má 39 mandátů.

Hradecká ODS ustoupila, primátorem může být Fink

ODS v Hradci Králové už netrvá na tom, že její člen bude primátorem města. Funkci ve středu nabídla Zdeňku Finkovi (Hradecký demokratický klub), který ve volbách získal absolutně nejvíce preferenčních hlasů.

Pětapadesátiletý Fink je privátní otorhinolaryngolog se zavedenou praxí. Dosud zasedal v koaliční radě města s ODS a VPM a v hradeckém zastupitelstvu je od roku 1998. Jeho manželka působí od letošního ledna jako ředitelka Divadla Drak. Volební Sdružení Alternativa, jejíž součástí byl i HDK, získalo pět mandátů a mezi nelevicovými uskupeními tak obsadilo druhé místo za ODS.

„Naše nabídka je korektní a věříme, že ji tak berou i naši partneři,“ řekl Právu šéf vyjednávacího týmu občanských demokratů Pavel Staněk. Fink má své rozhodnutí oznámit na příštím setkání vyjednavačů v pondělí.

Podle Staňkových slov se týmy rámcově shodly na rozdělení postů radních. „ODS by měla dostat tři radní a ostatní čtyři subjekty po dvou. Navrhovali jsme sice, aby HDK mělo rovněž tři a nejmenší partner, sdružení Doma v Hradci jednoho, ale neuspěli jsme,“ konstatoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám