Hlavní obsah

Klaus o volbách: Skoro každý se tváří, že vyhrál

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová
Praha

Prezidenta Václava Klause jako zastánce „tradičních politických stran“ nejspíše výsledky víkendových komunálních a senátních voleb příliš nepotěšily. „Výsledky voleb nejsou v žádném případě jednoznačné,“ řekl prezident exkluzivně Právu a dodal: „Umožňuje to, že se skoro každý tváří, že vyhrál.“

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Jako vítězství své strany prezentují víkendové volby jak představitelé ODS a ČSSD, tak také TOP 09 a VV.

Kombinace komunálních voleb ve velkých a malých městech a k tomu volby senátní podle prezidenta znamená, že jejich výsledek nelze jednoduchým způsobem zhodnotit.

Klaus to řekl Právu před svým pondělním vystoupením na konferenci Střední a východní Evropa po krizi: Makroekonomická stabilizace a předpoklady růstu.

Byl to přitom prezident, který už v pátek, tedy první den voleb, apeloval na voliče, aby dali svůj hlas seriózním politickým stranám a ne „rychlokvašeným okurkám, které mají možná hezkou tvářičku na billbordech nebo se nad nimi sklání na billboardech významný celostátní politik“.

Prezident tím zjevně narážel zejména na Schwarzenbergovu a Kalouskovu TOP 09, která se stala největším konkurentem jeho rodné ODS. Nakonec také ukončila dlouholetou nadvládu občanských demokratů na pražském magistrátu.

Je otázkou, zda takovou porážku ODS v hlavním městě si Klaus představoval, když souhlasil s názorem, že změnu potřebuje i pražský magistrát, ovšem jedním dechem dodal, že mu uškodila démonizace a vytrhávání jednotlivostí ze souvislostí víc, než si zasloužil. Klaus často otevřeně bývalého šéfa pražské ODS Pavla Béma podporoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám