Hlavní obsah

Europoslankyně Češková přiznala, že do zastupitelstva nechtěla a pustila mandát

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Europoslankyně Andrea Češková (ODS) se dostala do zastupitelstva městské části Praha 5, ale už první den po volbách se mandátu vzdala. Zcela nepokrytě přiznává, že od začátku neměla v úmyslu mandát zastupitele zastávat a chtěla prý jen přilákat straně na své jméno voliče. Věnovat se chce práci v Evropském parlamentu.

Foto: Milan Malíček, Právo

"Soukromá" loňská kampaň Andrey Češkové z ní udělala známou tvář pražské ODS.

Článek

Češková postoupila do zastupitelstva z pátého místa, s pořadím ale nikterak nezahýbala. V tiskovém prohlášení zaslaném v pondělí informovala o tom, že se v neděli nového mandátu vzdala s tím, že si důvěry voličů „nesmírně váží“.

„Svou kandidaturou jsem chtěla hlavně podpořit ODS a pomoci kolegům na Praze 5. Od začátku jsem ale věděla, že v zastupitelstvu sedět nebudu,“ dodává ke své rezignaci.

Zdůvodňuje ji tím, že nechce hromadit funkce a že její hlavní odpovědností je práce v Evropském parlamentu.

Umožnila tak návrat do zastupitelstva bývalému radnímu Jaroslavu Bartošovi (ODS), kterému k obhájení mandátu chyběl jediný hlas.

Češková je v Praze známou tváří ODS, upozornila na sebe mohutnou kampaní při loňských eurovolbách, kdy plakáty s jejím portrétem oblepily město. Kampaň založila na vlastní propagaci, voliče vyzývala, aby kroužkovali její číslo 9, nakonec získala do té doby neznámá politička přes 14 tisíc preferenčních hlasů. ODS v důsledku toho zakázala svým kandidátům vést vlastní "kroužkovací" kampaň, jelikož by mohla voliče mást. Podle informací médii je chráněnkyní kontroverzního starosty Prahy 5 Milana Jančíka, který jí s prací v europarlamentu zpočátku pomáhal.

S ohledem na sestavování koalic se na Praze 5 mluví o spolupráci TOP 09, SZ a VV, což by místní ODS vytlačilo ze hry. Zřejmě tak na ni zbude status opozice a čestné, tedy neplacené funkce zastupitelů.

Základní mzda europoslance činí 7000 eur (tedy 171 tisíc korun), k čemuž patří ještě náhrady.

Reklama

Výběr článků

Načítám