Hlavní obsah

ON-LINE: ČSSD má šanci ovládnout Senát, ODS krvácí a VV propadly

Právo, Novinky, jim,jov,rsk,trj,dan
Aktualizováno

Sociální demokracie je na nejlepší cestě, aby sama získala v nadpoloviční většinu v Senátu, stačí jí vyhrát ve 12 obvodech z 22, ve kterých uspěli její kandidáti. Druhá ODS uspěla v 19 obvodech z celkem 27. Ve čtrnácti obvodech bude ve druhém kole bojovat se sociálními demokraty. V komunálních volbách voliči tradičně nejvíce hlasů dali místním sdružením a nezávislým. Prosadili se znovu i lidovci, zato Věci veřejné zcela vyhořely.

Článek

1:48 - Redakce Novinek ukončuje on-line zpravodajství. 

1:41 - Obecní volby do zastupitelstev městských částí v Praze vyhrála ODS, která získala 32,67 procenta mandátů. Druhá TOP 09 má 18,74 procenta.

1:28 - Ze statutárních měst vyhrála ODS jen ve čtyřech městech, před čtyřmi lety v jedenadvaceti. ČSSD nyní ovládla 13 magistrátů, TOP 09 má dva. Ve čtyřech městech vyhrály jiné strany či hnutí

0:21 - Vládní koalici může zůstat v Senátu většina, k níž potřebuje získat 21 senátorů. Podmínkou je, že v závěrečném druhém kole senátních voleb, které bude za týden, vyhrají všichni její kandidáti. Větší jistotu by ODS, TOP 09 a Věcem veřejným dodalo ještě vítězství Liany Janáčkové (za hnutí Nezávislí), která je členkou senátorského klubu ODS.

23:47 - K ukončení letošních komunálních voleb zbývá sečíst posledních 30 okrsků. Už nyní je ale zřejmé, že z politických stran získala vládní ODS sice největší podporu občanů, přesto jsou pro ni volby zklamáním. Ač má 18,32 procenta hlasů a 4932 mandátů, prohrává ve velkých městech, včetně Prahy. Ze stran zaznamenala úspěch také ČSSD s 17,78 procenta hlasů a 4393 zastupiteli a také KDU-ČSL, která s 5,75 procenta hlasů dosáhla na 3713 zastupitelských křesel. Lidé tradičně odevzdávali hlasy nejrůznějším místním sdružením nezávislých kandidátů. Volební účast zatím vypadá na vysokých 48,48 procenta.

22:57 - Vedení ČSSD nebude radit svým komunálním lídrům, s kým mají jít ve městech do koalice. V každém z nich je jiná situace. Lídři musí vyhodnotit, co lidé chtějí, řekl dnes novinářům úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

22:24 - Předseda VV Radek John oznámil na ČT, že ještě v noci se začne jednat o koalici VV s TOP 09 a zelenými na Praze 1 a Praze 5. Cílem je odstavit ODS.

22:18 - Volby v Brně vyhrála ČSSD, za ní ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. V roce 2006 zvítězila ODS, koalici ale sestavili sociální demokraté, občanští demokraté byli v opozici. Dosavadní primátor Roman Onderka oslovil pro koaliční vyjednávání lídra ODS Roberta Kotziana.

22:17 - "Vyhráli jsme bitvu o Prahu!" radoval se ve volebním štábu TOP 09 šéf strany Karel Schwarzenberg, který nehodlá vydávat centrální doporučení, koho by měli podpořit senátní kandidáti této strany, kteří sami nepostoupili do druhého kola. Politici v regionech podle něj lépe znají místní podmínky a rozhodnou se sami.

22:01 - Premiér Petr Nečas (ODS) by měl podle lídra ČSSD Bohuslava Sobotky změnit přístup k opozici. „Měl by přehodnotit strategii válcování,“ uvedl úřadující šéf soc. dem. na tiskové konferenci v Lidovém domě. Sobotka také poukázal na roli horní komory, pokud v ní získá ČSSD většinu.  „Senát poprvé v historii může být skutečnou pojistkou,“ řekl Sobotka a dodal: „Senát nebude zbytečný, pokud tam bude jiná většina, než v Poslanecké sněmovně“. V té má vládní koalice převahu 118 poslanců.

21:25 - Petr Nečas vyzval voliče ODS, aby v dalším kole senátních voleb, tam, kde nepostoupil kandidát ODS, podpořili kandidáty stran vládní koalice. Vládní koalice by mohla přijít o většinu v Senátě a levicová opozice by mohla brzdit vládní reformy.

21:09 - První konečný výsledek 1. kola senátních voleb - V Olomouci bude ve 2. kole hájit svůj mandát senátor Jan Hálek (ODS) z druhého místa po prvním kole proti  Martinu Tesáříkovi z ČSSD. Tesařík získal  34,5, Hálek 20,4%. Třetí skončil se ziskem 19,8% Jiří  Klein za TOP + STAN.

21:00 - Kandidát ČSSD na post pražského primátora Jiří Dientsbier ml. potvrdil na dotaz Práva své předchozí stanovisko, že nechce vytvořit koalici s politiky, kteří jsou zodpovědní za současnou situaci v metropoli. Tu doposud zcela ovládala ODS. Kandidát ODS na primátora Bohuslav Svoboda je sice novou tváří, ale „táhne za sebou příliš velký balvan“.

20:50 - Senátní volby - Most: Sečteno 99 procent hlasů. Vede Alena Dernerová (za Severočeši.cz) s 37 procenty, druhý je Zdeněk Brabec (ČSSD) s 18 procenty. Dosavadním senátorem byl Vlastimil Balín (původně KSČM, nyní nezávislý za OMMO), tentokrát ale zcela propadl.

20:46 - Senátní volby - Kroměříž: Sečteno 98 procent hlasů. Vede Miloš Malý (ČSSD) s 25 procenty, druhý je Zdeněk Janalík (ODS) s 22 procenty. Dosavadním senátorem byl Zdeněk Janalík.

20:42 - Senátní volby - Olomouc: Sečteno 98,5 procenta hlasů. Vede Martin Tesařík (ČSSD) s 34 procenty, druhý je Jan Hálek (ODS) s 20,5 procenta. Dosavadním senátorem byl Jan Hálek.

20:38 - Sociální demokracie zatím podle průběžných výsledků vede ve 13 ze 24 statutárních měst, ODS ve čtyřech. V minulých komunálních volbách zvítězili občanští demokraté ve 21 z nich. TOP 09 má zatím z volebních stran nejvíce hlasů ve Zlíně a v Praze. Sečteno je přes 93 procent hlasů. Věci veřejné překvapivě propadají, na magistrátech mají šanci na minimum mandátů.

20:34 - Věci veřejné po senátních a obecních volbách oznámily, že uspořádají ideovou konferenci, na níž zhodnotí výsledky hlasování. Volební manažer VV a ministr dopravy Vít Bárta naznačil, že z výsledků voleb vyvodí na konferenci osobní odpovědnost. Podle průběžných součtů VV nezopakují jedenáctiprocentní zisk ze sněmovních voleb, který by i nyní považovaly za úspěch. Nesplní ani plánovaný počet sedmi senátorů.

20:31 - Bývalý předseda KDU-ČSL Jiří Čunek získal ve Vsetíně nejvíce preferenčních hlasů - 4 422. Jeho strana bude mít v obci pět zastupitelů, tedy stejně jako ODS, která získala nejvíce hlasů.

20:30 - Senátní volby - Brno-venkov: Sečteno 89 procent hlasů. Vede Jan Žaloudík (ČSSD) s 32 procenty, druhý je Tomáš Julínek (ODS) s 18 procenty. Dosavadním senátorem byl Tomáš Julínek.

V Brně se touto dobou svádí dramatická bitva o místo druhého kandidáta, který postoupí do druhého kola voleb. Julínek byl po sečtení 10 procent hlasů na druhém místě, pak ale sklouzl na třetí, když ho předběhl komunista Vojtěch Adam. Po sečtení 88 procent se Julínek opět vyhoupl na druhé místo, Adam mu ale stále šlape na paty. Nyní visí za Julínkem s odstupem 13 desetin procentního bodu.

20:17 - KDU-ČSL navzdory nedávnému propadu ve sněmovních volbách v těch komunálních bodovala, dosud získala 6,09 procenta hlasů. Místopředsedkyně strany Michaela Šojdrová to považuje za úspěch, a to zejména komunálních politiků. „Že nejsme ve Sněmovně, nám nepomáhá, protože komunální politici v nás měli oporu. Na tomto výsledku ale budeme stavět a věřím v úspěch v příštích volbách,“ řekla bývalá poslankyně. Co se týče senátních voleb, za úspěch by považovala zisk dvou senátorských křesel.

20:09 - Pražská ODS chce udržet primátorský post v hlavním městě i přes zřejmou porážku v komunálních volbách. Její šéf Boris Šťastný a kandidát na primátora Bohuslav Svoboda se shodli, že o koalici budou jednat "se všemi demokratickými stranami" tedy nejen s vítěznou TOP 09, ale i s třetí ČSSD. Pražský volební lídr ČSSD Jiří Dienstbier ml. ale možnost koalice s ODS dopředu vylučoval.

20:08 - Senátní volby - Brno-město: Sečteno 54 procent hlasů. Vede Václav Božek (ČSSD) s 28 procenty, druhý je Stanislav Juránek (KDU-ČSL) s 24,5 procenta. Dosavadním senátorem byl Rostislav Slavotínek (KDU-ČSL).

20:01 - Po sečtení devíti desetin volebních okrsků je jasné, že z politických stran v nynějších komunálních volbách uspěla ODS. Občanské demokraty volilo nejvíce lidí ze všech velkých politických stran a tak se 14,38 procenta hlasů získávají zatím 3145 zastupitelů. Uspěli i lidovci, kteří obsadí 3122 zastupitelských křesel. Třetí ČSSD má zatím 2853 mandátů. Lidé ale vůbec nejvíce volili nejrůznější místní sdružení nezávislých kandidátů. Za ČSSD je zatím KSČM s 2291 zastupitelem. Následuje Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) s 1151 zastupitelem. V koalici s nezávislými kandidáty nasbíralo dalších 934 zastupitelských křesel. TOP 09 má 745 zastupitelů a Věci veřejné dosáhl na 163 zastupitelů (1,34 procenta). Vládní VV předstihly i neparlamentní SNK ED s 421 zastupitelem. Výsledky stran ale dál ovlivní i jejich účasti v nejrůznějších lokálních koalicích. Volební účast byla v tuto chvíli spočtena na 48,3 procenta.

19:55 - Věci veřejné celkově získaly dosud jen 0,32 procenta hlasů, dokonce i v Praze, kde vedla nejmohutnější kampaň, získala jen 5,7 procenta hlasů. Předseda VV Radek John v tom však nevidí neúspěch. „Ještě před pár měsíci jsme měli jen několik zastupitelů v Praze, nyní jich máme desítky,“ řekl John. Jako relativně nová strana může chápat za úspěch jakýkoli zisk, například dva senátorské mandáty by znamenaly navýšení o 200 procent, podotkl John.

19:47 - Pravděpodobný vítěz voleb do pražského zastupitelstva Zdeněk Tůma nevylučuje koaliční spolupráci s žádnou ze stran, které se na magistrát probojují. Zároveň požaduje, aby ODS i ČSSD neposílala do nového vedení politiky, kteří již magistrátem prošli. „Jestli chci novou tvář radnice, tak bych očekával, že dojde k výrazným personálním změnám, ale zároveň říkám, že to platí, jak pro ODS, tak pro ČSSD, ČSSD mělo odpovědnost za opozici, a tu roli opozice nehrála,“ řekl Tůma.

19:32 - Po sečtení dvou třetin volebních okrsků vede v boji o pražský magistrát TOP 09 s 29,55 procenta hlasů. Druhá ODS získala 23,26 procenta, ČSSD má 18,3 procenta. Překvapivě málo mají stále Věci veřejné (5,79 procenta). Vyplývá to z informací ČSÚ. [celá zpráva]

19:30 - Senátní volby - Most: Sečteno 91 procent hlasů. Vede Alena Dernerová (za S.cz) s 37 procenty, druhý je Zdeněk Brabec (ČSSD) s 17,5 procenta. Dosavadním senátorem byl Vlastimil Balín (KSČM), ten ale dosud získal nejméně hlasů ze všech kandidátů, a to tři procenta.

19:24 - Komunální volby v Olomouci vyhrála ČSSD. Podle serveru www.volby.cz pro ni hlasovalo 28,67 procenta voličů. Druhá ODS dostala 24,18 procenta hlasů. K volebním urnám v Olomouci, kde lidé volili v pěti obvodech, přišlo 36,97 procenta voličů, což je o 3,3 procentního bodu více než při minulých komunálních volbách před čtyřmi lety.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Zčásti v televizi a zčásti na počítači hejtmana Michala Haška sledovali průběžně výsledky dva nejmocnější muži ČSSD na jižní Moravě jihomoravský hejtman Michal Hašek a brněnský primátor Roman Onderka.

19:23 - Senátní volby - Ústí nad Labem: Sečteno 75 procent hlasů. Vede Pavel Sušický (ODS) s 25,6 procenta, druhý je Jaroslav Doubrava (S.cz) s 24,5 procenta. Dosavadním senátorem byl Pavel Sušický.

19:17 - Senátní volby - Karlovy Vary: Sečteno 57 procent hlasů. Vede Jan Horník (za TOP 09) s 22 procenty, druhý je Josef Pavel (ODS) s 15,5 procenta, na paty mu ale šlape Jiří Vyvadil (ČSSD) se 14,9 procenta. Dosavadním senátorem byl Jan Horník, který vstoupil do horní komory v barvách SD-SN.

19:11 - Senátní volby - Brno-venkov: Sečteno 71 procent hlasů. Vede Jan Žaloudík (za ČSSD) s 32 procenty, druhý je Vojtěch Adam (KSČM) s 19,5 procenta. Dosavadním senátorem byl Tomáš Julínek (ODS), kterému momentálně chybí na Adama více než dva procentní body.

19:06 - ČSSD začala burcovat voliče, aby přišli i k druhému kolu senátních voleb, které se koná příští týden. „Máme před sebou druhou, těžší polovinu cesty,“ upozornil lídr soc. dem. Bohuslav Sobotka. Poznamenal, že první kolo senátních voleb nic neznamená. „Nic není hotovo,“ apeloval na voliče. Znovu také zopakoval ambici ČSSD získat 12 senátorů, což by jí umožnilo korigovat vládní návrhy. Cílem je podle Sobotky sociálně orientovaný Senát. ČSSD bude před druhým kolem senátních voleb vyjednávat o podpoře se senátními kandidáty, kteří neuspěli. Sobotka připustil, že existuje riziko, kdy se spojí ODS, TOP 09 a VV proti ČSSD. Vyzval přitom k respektování vítěze voleb, tak, aby nebyl vyšachován ostatními stranami.

19:02 - Senátní volby - Jihlava: Sečteno 80 procent hlasů. Vede Miloš Vystrčil (ODS) s 33 procenty, druhý je Vratislav Výborný (ČSSD) s 19 procenty. Dosavadním senátorem byl Václav Jehlička (původně nez. za KDU-ČSL, nyní TOP 09), svůj post ale neobhajuje. Ze hry zřejmě vypadá bývalý šéf KDU-ČSL Jan Kasal, který po neúspěchu své strany ve sněmovních volbách na jaře, kandidoval do Senátu za VV. Nicméně je málo pravděpodobné, že by se svými 11 procenty hlasů předběhl Výborného.

18:58 - Premiér a šéf ODS Petr Nečas prohlásil k předběžným výsledkům, které nasvědčují například porážce ODS v Praze, že odrážejí to, jakou mají představitelé v různých regionech pověst. Nicméně si nadále udržuje naději, že by jeho strana mohla po druhém kole získat 17 až 19 senátorských mandátů. „Je vidět, že hlasy středopravicových voličů byly dány ve prospěch stran stávající koalice,“ řekl také Nečas.

18:48 - Kandidátka VV na pražskou primátorku Markéta Reedová po vyhodnocení dosavadních výsledků neskrývala jisté zklamání. „Nejsem nadšená, ale je to rozhodnutí voličů. Budeme muset zhodnotit, proč to tak bylo,“ prohlásila. Kde se stala chyba říkat nechtěla, podle ní straně mohly uškodit například kauza ABL. „Angažmá ve vládě nám také neudělalo nejlepší službu,“ přiznala s tím, že někdy VV nemusely tolik ustupovat či prezentovat škrty. Podle ní předpokládaný neúspěch může být k něčemu dobrý. „Například aby se strana zamyslela nad dalším zaměřováním, udělala ideovou konferenci,“ dodala.

18:46 - Senátní volby - Jičín: Sečteno 86 procent hlasů. Vede místopředseda Senátu Jiří Liška (ODS) s 25,5 procenta, druhý je Josef Táborský (ČSSD) s 25,4 procenta. Dosavadním senátorem byl Jiří Liška.

18:22 - Senátní volby - Plzeň-město: Sečteno 82 procent hlasů. Vede Dagmar Terelmešová (ČSSD) s 27,7 procenta, druhý je Jiří Šneberger (ODS) s 26,8 procenta. Dosavadním senátorem byl Jiří Šneberger.

18:18 - Senátní volby - Tábor: Sečteno 83 procent hlasů. Vede Pavel Eybert (ODS) s 38 procenty, druhý je Jan Mládek (ČSSD) s 30 procenty. Dosavadním senátorem byl Pavel Eybert (ODS).

18:03 - Senátní volby - Ostrava-město: Sečteno 18 procent hlasů. Vede Liana Janáčková (nez.) s 26,5 procenta, druhý je Antonín Maštalíř (ČSSD) s 21 procenty. Dosavadní senátorkou byla Liana Janáčková (nez.).

17:59 - Senátní volby - Brno-město: Sečteno 8,2 procenta hlasů. Vede Stanislav Juránek (KDU-ČSL) s 26 procenty, druhý je Václav Božek (ČSSD) s 25 procenty. Dosavadním senátorem byl Rostislav Slavotínek (KDU-ČSL).

17:53 - Špičky ČSSD sledují průběžné výsledky senátních a komunálních voleb v podzemních prostorách restaurace Hybernia v Lidovém domě na velkém projekčním plátně. „Atmosféra je výborná,“ řekl Právu volební manažer ČSSD Jan Hamáček.

17:53 - Senátní volby - Kutná Hora: Sečteno 70 procent hlasů. Vede Jaromír Strnad (ČSSD) s 31 procenty, druhý je Zdeněk Nováček (za TOP 09) se 17 procenty. Dosavadním senátorem byl Bedřich Moldan (původně ODS), který senátorský mandát obhajuje v bervách TOP 09 z Prahy.

Z klání žen na Kutnohorsku zatím nejlépe vychází Lucie Talmanová (ODS), která se drží s 11,5 procenta na třetím místě. Olga Zubová (DSZ) má 5,4 procenta, Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) má 5,2 procenta, Jana Volfová tři procenta a Marie Matyášová (SPOZ) 1,5 procenta.

17:44 - Senátní volby - Praha 11: Sečteno 9,3 procent hlasů. Vede Milan Pešák (ODS) s 27,6 procenta, druhý je Ladislav Kárský (ČSSD) s 18 procenty. Dosavadním senátorem byl Jan Nádvorník (ODS), který mandát neobhajuje.

17:38 - KDU-ČSL je i po sečtení hlasů z poloviny volebních okrsků nejúspěšnějším politickým subjektem s 1593 zastupiteli. Druzí sociální demokraté mají 1129 z celkem 32 809 zatím zvolených zastupitelů. Třetí ODS má zatím 1026 zastupitelů. Lidé ale hlasy nejvíce odevzdávali nejrůznějším místním sdružením nezávislých kandidátů. Za ODS je zatím  KSČM s 876 zastupiteli. Následuje Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) s 743 zastupiteli. V koalicí s nezávislými kandidáty nasbíralo dalších 495 zastupitelských křesel. TOP 09 má 236 zastupitelů (1,75 procenta) a  VV předstihly neparlamentní SNK ED se 151 zastupitelem. Do výsledků se začínají promítat údaje z velkých měst.

17:25 - Senátní volby - Hodonín: Sečteno 19 procent hlasů. Vede Zdeněk Škromach (ČSSD) s 39,5 procenta, druhá je Alena Venhodová (ODS) s 18 procenty. Dosavadní senátorkou byla Alena Venhodová (ODS).

17:22 - Senátní volby - Ústí nad Labem: Sečteno 21 procent hlasů. Vede Doubrava Jaroslav (S.cz) s 26 procenty, druhý je Pavel Sušický (ODS) s 25 procenty. Dosavadním senátorem byl Pavel Sušický (ODS).

17:15 - Senátní volby - Most: Sečteno 16 procent hlasů. Vede Alena Dernerová (za S.cz) s 33 procenty, druhý je Zdeněk Brabec (ČSSD) s 21 procenty. Dosavadním senátorem byl Vlastimil Balín (původně KSČM, nyní nezávislý za OMMO).

17:11 - Senátní volby - Mělník: Sečteno 33 procent hlasů. Vede Vrecionová Veronika (ODS) s 28 procenty, druhý je Milan Němec (ČSSD) s 24 procenty. Dosavadním senátorem byl Jiří Nedoma (ODS), ten ale svůj post neobhajuje.

17:06 - Senátní volby - Beroun: Sečteno 30 procent hlasů. Vede Jiří Oberfalzer (ODS) s 32 procenta, druhá je Věra Kovářová (za TOP 09) s 30,5 procenta. Dosavadním senátorem byl Jiří Oberfalzer (ODS).

17:03 - V Olomouci je do voleb do zastupitelstva sečteno 36 procent okrsků. Průběžně vede ČSSD s 28,19 procenty hlasů, následuje ODS s 25,02 a TOP 09 s 14,26 hlasů.

16:55 - Předseda VV a ministr vnitra Radek John novinářům řekl, že jakýkoli zisk bude pro VV úspěch, jelikož strana se dosud neetablovala. "Nemůžeme prohrát, můžeme jen mít úspěch. Naši voliči příliš nemilují Senát, bude těžké uspět. Chceme, aby horní komora neblokovala reformy, proto jsme podpořili v pěti případech kandidáty koalice," řekl John. Podle něj by VV mohly získat dva vlastní senátory a jejich podpora přinést koalici zmíněných pět. Skutečné stranické osobnosti prý VV dodají až za čtyři roky. "To vyzýváme ostatní strany na souboj," dodal John. Prohlásil, že ve volebním štábu mezi členy vedení strany panuje pozitivní atmosféra a zatím se nepije: "Je tam suchý zákon, nálada je skvělá. Kdybychom byli pesimisti, tak už dávno pijeme alkohol."

16:56 - Senátní volby - Plzeň-město: Sečteno 51 procent hlasů. Vede Dagmar Terelmešová (ČSSD) s 28 procenta, druhý je Jiří Šneberger (ODS) s 24 procenty. Dosavadním senátorem byl Jiří Šneberger (ODS).

16:53 - Senátní volby - Frýdek-Místek: Sečteno 11 procent hlasů. Vede Stanislav Czudek (za VV) s 28,5 procenta, druhý je Petr Gawlas (ČSSD) s 28 procenty. Dosavadním senátorem byl Igor Petrov (původně SNK-ED, nyní za TOP 09).

16:49 - Senátní volby - Nový Jičín: Sečteno 12 procent hlasů. Vede Zdeněk Besta (ČSSD) s 25 procenty, druhá je Sylva Kováčiková (VV) s 19 procenty. Dosavadním senátorem byl Milan Bureš (ODS). Ten je zatím s 15 procenty na třetí pozici.

16:45 - Senátní volby - Ústí nad Orlicí: Sečteno 33 procent hlasů. Vede Šilar Petr (KDU-ČSL) s 31 procenty, druhý je Miloslav Soušek (ČSSD) s 21 procenty. Dosavadní senátorkou byla Ludmila Müllerová (původně KDU-ČSL, nyní TOP 09).

16:38 - Po sečtení čtvrtiny okrsků získávají zatím podle očekávání v komunálních volbách nejvíce hlasů různá sdružení místních a nezávislých kandidátů. Ze známých stran mají zatím nejvíce hlasů lidovci, kteří na jaře vypadli po letech ze Sněmovny. Nyní disponují už 606 zastupiteli. Celkem bylo zatím zvoleno 18 225 zastupitelů.

16:32 - Senátní volby - Liberec: Sečteno 12,8 procenta hlasů. Vede Přemysl Sobotka (ODS) s 38 procenty, druhý je Stanislav Eichler (ČSSD) s 28 procenty. Dosavadním senátorem byl Přemysl Sobotka (ODS).

16:30 - Senátní volby - Pardubice: Sečteno 18,8 procenta hlasů. Vede Jiří Komárek (ČSSD) s 23 procenty, druhý je Jiří Stříteský (ODS) se 17 procenty. Dosavadním senátorem byl Jiří Stříteský (ODS).

16:24 - Po sečtení čtvrtiny okrsků bylo zvoleno 18 225 zastupitelů z nichž nejvíce mají místní a nezávislíh kandidáti. Ze známých stran lidovci disponují už 606 zastupiteli. ČSSD má 453 zvolený zastupitelů. Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) má nyní naprosto stejný počet zastupitelů jako KSČM - 359. ODS už získala 337 zastupitelů. TOP 09, která úzce spolupracuje s hnutím STAN, má sama 89 zvolených zastupitelů, její partner v pravicové vládní koalici Věci veřejné zatím stále jen 15 zvolených zastupitelů. Výsledky stran ale ovlivní i jejich účasti v nejrůznějších lokálních koalicích. Volební účast je v tuto chvíli spočtena na 56,45 procenta. Do výsledků se ale zatím nepromítají údaje z velkých měst.

16:23 - Senátní volby - Karlovy Vary: Sečteno 10,2 procenta hlasů. Vede Jaroslav Borka (KSČM) s 19 procenty, druhý je Jan Horník (za TOP 09) s 16 procenty. Dosavadním senátorem byl Jan Horník (původně za SD-SN).

16:20Senátní volby - Tábor: Sečteno 32,7 procenta hlasů. Vede Pavel Eybert (ODS) s 37 procenty, druhý je Jan Mládek (ČSSD) s 30 procenty. Dosavadním senátorem byl Pavel Eybert (ODS).

16:16 - Senátní volby - Olomouc: Sečteno 11 procent hlasů. Vede Martin Tesařík (ČSSD) s 33 procenty, druhý je Jan Hálek (ODS) s 20 procenty. Dosavadním senátorem byl Jan Hálek (ODS).

16:11 - ČSÚ má zatím sečteno v rámci komunálních voleb zhruba 22 procent okrsků, nejrychleji počítali členové volebních komisí na Vysočině, kde mají sečteno 42 procent okrsků. Nejpomalejší jsou v hlavním městě Praze. V Praze je do voleb do zastupitelstva sečteno něco málo přes jedno procento okrsků. Průběžně vede TOP 09 s 27,76 hlasů, následuje ODS s 22,81 a ČSSD s 21,64 hlasů.

16:06Senátní volby - Bruntál: Sečteno 11,8 procenta hlasů. Vede Jaroslav Palas (ČSSD) s 22 procenty, druhá je Miroslava Hustáková (za NK) s 18 procenty. Dosavadním senátorem byl Vítězslav Maláč (KDU-ČSL).

16:04- Místopředsedkyně VV a Sněmovny Kateřina Klasnová stále doufá, že její strana uspěje i v Senátu, ačkoli to dosavadní sčítání nenaznačuje. Podle ní hrát roli ve výsledcích strany může i nedostatek billboardů. "Myslím, že bylo hodně znát, že VV neměly tolik prostředků na kampaň. Konkurence jich měla často obrovské množství," řekla Klasnová s tím, že by bylo vhodné pozměnit i křížkování na preferenční kroužkování ve volbách. Nepříznivý výsledek pro VV by podle ní vyvolal bilancování. "Uspořádali bychom ideovou konferenci, která by zhodnotila výsledky komunálních a senátních voleb a případně udělala nějaké změny. Nechceme být stranou na jedno použití, ale jde o to se poučit a konference slouží ke srovnání priorit i kvůli krajským volbám," dodala Klasnová.

16:01 - Senátní volby - Brno-venkov: Sečteno 13,3 procenta hlasů. Vede Jan Žaloudík (za ČSSD) s 26 procenty, druhý je František Svoboda (KDU-ČSL) s bezmála 22 procenty. Dosavadním senátorem byl Tomáš Julínek (ODS).

15:58 - Senátní volby - Blansko: Sečteno 10,7 procenta hlasů. Vede Jozef Regec (ČSSD) s 30,7 procenty, druhý je Zdeněk Peša (za KDU-ČSL) s bezmála 27 procenty. Dosavadním senátorem byl Vlastimil Sehnal (ODS).

15:54 - Senátní volby - Jičín: Sečteno 14,7 procenta hlasů. Vede Jiří Liška (ODS) s 28 procenty, druhý je Josef Táborský (ČSSD) s bezmála 24 procenty. Dosavadním senátorem byl Jiří Liška (ODS).

15:53 - V očekáváném souboji žen v Kutné Hoře zatím vítězí muži. O senátní křeslo tu bojují Lucie Talmanová (ODS), Olga Zubová (DSZ), Michaela Šojdrová (KDU- ČSL), Jana Volfová (Suverenita), ale po sečtení 18,7 % okrsků vede Jaromír Strnad (ČSSD) s 34,5 %, druhý je Zdeněk Nováček (TOP 09) s 17,7 %. Z žen má nejvíce Talmanová - 11,3%.

15:49Senátní volby - Český Krumlov: Sečteno 10,7 procenta hlasů. Vede Tomáš Jirsa (ODS) s 38 procenty, druhý je Vladimír Špidla (ČSSD) s bezmála 20 procenty. Dosavadním senátorem byl Tomáš Jirsa (ODS).

15:46 - V Lidovém domě, sídle ČSSD, vládne opatrný optimismus. Podle volebního manažera Jana Hamáčka už lze z průběžných výsledků voleb do Senátu odhadnout trendy. Zatím to podle něj vypadá, že ve většině volebních obvodů postoupí senátní kandidáti ČSSD do druhé kola.

15:41 - Po sečtení desetiny okrsků získávají zatím podle očekávání v nynějších komunálních volbách nejvíce hlasů různá sdružení místních a nezávislých kandidátů. Ze známých stran má zatím nejvíce hlasů a 177 zvolených zastupitelů ČSSD před lidovci se 166 zastupiteli. Celkem už bylo zvoleno 7921 zastupitelů. Za KDU-ČSL je zatím hnutí Starostové a nezávislí (STAN) se 111 zvolenými zastupiteli, KSČM se 110 zastupiteli a ODS s 96. TOP 09 má sama 17 zvolených zastupitelů, Věci veřejné mají 15 zvolených zastupitelů.

15:39 Senátní volby - Jihlava a Tábor: Více než deset procent hlasů mají sečteno také v Jihlavě a Táboře. Jihlavě vévodí Miloš Vystrčil (ODS), v Táboře má nejvíce (37 procent) obhájce mandátu Pavel Eybert (ODS), kandidát ČSSD Jan Mládek má necelých 30 procent.

15:34 - Senátní volby - Kroměříž: Po deseti procentech sečtených hlasů v Kroměříži se rýsuje napínavý souboj mezi Milošem Malým (ČSSD) a obhájcem mandátu Zdeňkem Janalíkem (ODS). Oba mají zatím shodně 28,35 procenta.

15:32 - Senátní volby -  Plzeň-město a Kutná Hora: Ve volebních obvodech Plzeň-město a Kutná Hora májí volební komise sečteno přes 10 procent hlasů. V Plzni si zatím nejlépe vede Dagmar Terelmešová (ČSSD) s 27 procenty, na paty jí ale šlape obhájce mandátu Jiří Šneberger (ODS). Na Kutnohorsku má zatím suverénní pozici s 34 procenty hlasů Jaromír Strnad (ČSSD).

15:25 - Ministr dopravy a volební manažer VV Vít Bárta nechtěl výsledky voleb předvídat. "U senátních voleb je naší snahou mít sedm senátorrů, u komunálních voleb nezáleží tolik na procentu, ale jaký bude výsledek ve srovnání s ostatními stranami. Tam je to město od města odlišné," prohlásil Bárta. Mezi novináře přišel i s talířem čočky s vejcem a kysanou okurkou. "To je můj oběd. Dnes dostanu jako volební manažer čočku já," žertoval ministr.

15:24 - Kandidát ČSSD do Senátu Vladimír Špidla se domnívá, že pokud přejdou velká města do rukou ČSSD, bude to signál změny. Vládní koalice podle něj bude muset v takovém případě přehodnotit stávající taktiku. Jestliže se podaří ČSSD uspět v senátních volbách, podle Špidly bude moci vykonávat velmi účinnou opoziční politiku.

15:22 - Po sečtení 5 % okrsků získávají zatím podle očekávání v nynějších komunálních volbách nejvíce hlasů sdružení místních a nezávislých kandidátů. Ze známých stran mají zatím nejvíce hlasů a 76 zvolených zastupitelů lidovci, kteří na jaře vypadli po letech ze Sněmovny. Celkem už bylo zvoleno 4150 zastupitelů. Za KDU-ČSL jsou zatím podle serveru www.volby.cz sociální demokraté s 60 zastupiteli, pak komunisté a ODS se 46 respektive 44 zastupiteli. TOP 09 má už přímo zvoleno devět zastupitelů, dalšími 41 ale disponují její blízcí partneři Starostové a nezávislí (STAN). Věci veřejné zatím nemají zvoleného žádného zastupitele. .

15:18 - Komunisté by chtěli vybojovat alespoň dvě senátorská křesla, řekl ve volebním štábu KSČM místopředseda strany Jiří Maštálka. V komunálních volbách by pak chtěli udržet stejný počet obecních zastupitelů, kterých dosáhli při minulých volbách, dodala místopředsedkyně Miloslava Vostrá.

14:55 - ČSÚ má zpracováno 3,5 procenta okrsků v komunálních volbách. V nich byla účast 55 procent. Jde o menší obce, očekává se, že procento účasti bude klesat.

14:45 - Podle místopředsedy vládní strany TOP 09 a ministra financí Miroslava Kalouska neovlivní výsledky voleb situaci uvnitř vládní koalice. Mohou však ovlivnit situaci uvnitř těchto stran, a tím i politiku na nejvyšší úrovni. Kalousek to řekl novinářům ve volebním štábu strany krátce před uzavřením volebních místností. Při příchodu neskrýval úsměv na tváři. "Nálada na lodi je vždycky vynikající," ujistil novináře.

Foto: Petr Horník, Právo

Kandidát TOP 09 Zdeněk Tůma a ministr financí Miroslav Kalousek čekají na výsledky voleb v Praze.

14:43 - První výsledky hlasování u desítek menších obcí potvrzují úspěch lokálních uskupení, které vznikají právě kvůli komunálním volbám bez ambic na vyšší politickou úroveň. Nejčastěji také bodují nezávislí kandidáti.

14:37 - Atmosféra velkého očekávání je v hlavním stanu Věcí veřejných na pražském Smíchově. Průzkumy veřejného mínění ukazovaly, že oproti květnovým volbám strana ztratí nejvíc. "Za úspěch bychom považovali, kdybychom získali alespoň takový výsledek, jako ve volbách do Sněmovny," řekla novinářům kandidátka na pražskou primátorku Markéta Reedová. Podle svých slov je smířena i s tím, že by se pražskou primátorkou nestala a VV by odešly do opozice.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda VV a ministr vnitra Radek John očekává ve volebním štábu výsledky voleb.

14:33 - Volební komise už zná výsledky u deseti obcí.

14:25 - Zájem o hlasování byl podle dostupných informací od volebních komisařů nižší než při minulých volbách, kdy si obecní zastupitele přišlo vybrat v průměru přes 46 procent voličů. V senátních volbách bývá v průměru účast ještě o deset procentních bodů nižší. Nízká volební účast obvykle více nahrává stranám se silným voličských jádrem.

14:19 - V Kukli slavily úspěch lokální strany. Zvítězila zde SNK - Tradice (58 procent), která obsadí na radnici čtyři křesla. Její konkurenti z SNK - "KUKLE 2010" (42 procent) mají tři mandáty.

14:16 - Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka poděkoval voličům, kteří přišli ke komunálním a senátním volbám a speciálně poděkoval těm, kteří volili kandidáty ČSSD. ČSSD si klade za cíl získat v horní komoře většinu, aby mohla blokovat vládní návrhy, má proto ambici na zisk 12 křesel.

14:10 - Obec Kukle na Svitavsku už má sečteny všechny hlasy. V obci odhlasovalo sto procent voličů ještě před 14. hodinou, takže volební komise mohla začít sčítat hlasy všech 52 voličů před oficiálním uzavřením místností.

14:00 - Volební komisaři uzavřeli místnosti s urnami a hlasovacími lístky. Nastalo jejich přepočítávání.

13:45 - Do uzavření volebních místnostní zbývá 15 minut. Po 14. hodině začnou volební komisaři počítat hlasy.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) odvolil v sobotní poledne v Rožnově pod Radhoštěm.

Voliči od pátku do soboty rozhodovali o tom, kdo zasedne v zastupitelstvech jejich měst a obcí. Rovněž proběhlo první kolo voleb do třetiny Senátu. Druhé kolo bude pokračovat příští týden.

Většina lídrů stran odvolila už v pátek, svůj hlasovací lístek přišel do volební urny vhodit také prezident Václav Klaus. V pátek volil předseda Věcí veřejných Radek John, šéf komunistů Vojtěch Filip, úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka či lídr TOP 09 Karel Schwarzenberg.

V sobotu v místě svého trvalého bydliště v Rožnově pod Radhoštěm odvolil i premiér a šéf ODS Petr Nečas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám