Hlavní obsah

Odboráři vyhlásili stávkovou pohotovost, Nečas neustoupí

Praha
Aktualizováno

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil v úterý po schůzce s premiérem Petrem Nečasem (ODS) uvedl, že odbory v pondělí vstoupily do časově neomezené stávkové pohotovosti. Nečas konstatoval, že kabinet tlaku odborářů neustoupí. Většina odborů by prý akceptovala snížení objemů na mzdy, nesouhlasí však s postupem vlády.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas s předsedou Českomoravské komory odborových svazů (ČMKOS) Jaroslavem Zavadilem

Článek

Zavadil po asi hodinovém jednání s premiérem poznamenal, že většina odborových svazů by se smířila s desetiprocentním zkrácením objemu mzdových prostředků, nesouhlasí prý ale s návrhy, jak tohoto cíle dosáhnout.

Premiér Nečas chce s odbory ještě jednat. Za dva týdny hodlá svolat ekonomickou radu ministrů a nároky odborářů probrat. Minulý týden jednali odboráři s ministerstvem práce a sociálních věcí (MPSV), k dohodě ale nedospěli, připomněl předseda vlády.

K vyhlášení stávkové pohotovosti Nečas uvedl, že nejde o výsledek jednání, ale o stanovisko, s nímž odboráři na setkání přišli.

Zdravotníci budou jednat separátně

Zvláštní jednání podle Zavadila povedou odborové svazy pracovníků ve zdravotnictví, které nesouhlasí ani s návrhem na snižování objemu mezd. Tato diskuse se bude kromě MPSV týkat také ministerstva zdravotnictví.

Vláda už odsouhlasila novelu zákoníku práce, která rozšiřuje možnost zavedení pásmového odměňování ve většině oblastí státní správy. Kromě toho návrh novely počítá se zrušením číselného vyjádření poměru mezi nejvyšší a nejnižší platovou třídou, která nyní činí násobek 3,4. Stejně tak by měl být zrušen rozdíl mezi nejnižším a nejvyšším platovým stupněm, který je stanoven na násobek 1,5.

Odbory podpořila ČSSD

Podle odborů to však de facto znamená likvidaci současných platových tabulek, a proto s návrhem nesouhlasí. V září odboráři za své požadavky demonstrovali v Praze. [celá zpráva]

Sociální demokraté v reakci na vyhlášení stávkové pohotovosti odboráře podpořili. „ČSSD má plné pochopení pro argumenty ČMKOS,“ prohlásil šéf Asociace krajù ČR a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) na úterní tiskové konferenci v Lidovém domě. Hašek dodal, že jeho strana zásadně nesouhlasí se snižováním platů ve veřejné sféře.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám