Hlavní obsah

Generálka státních maturit: Sto tisíc studentů testuje zkoušku dospělosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Studentům 1225 středních škol byly v pondělí úderem 9. hodiny předány ze zapečetěných krabic testy státních maturit. Generálka, která má prověřit připravenost na státní maturity, potrvá do 14. října a zúčastní se jí 95 400 studentů.

Generální zkouška státních maturit Video: Novinky

 
Článek

Výsledky by měly být známy 3. listopadu. Studenti dostali testy z češtiny a dalšího předmětu, kde si mohou zvolit mezi matematikou a cizím jazykem. Z mateřského a cizího jazyka pak kromě klasických vyřazovacích testů studenty čeká ještě písemná práce.

Studenti mohli vybírat mezi dvěma verzemi obtížnosti maturit, dvě třetiny z nich si vybraly lehčí variantu.

Jeden z dotázaných studentů na otázku Novinek odpověděl, že si také vybral lehčí verzi a že opravdu složitá nebyla. Ve srovnání s běžnými slohovými pracemi byla pondělní písemná práce z českého jazyka náročnější, protože studenti museli psát bez předchozího konceptu, o který se jinak v hodinách mateřštiny mohou opřít, jak uvedl další ze studujících.

Foto: Petr Horník, Právo

Generální zkouška na státní maturity

Generálka státních maturit stojí 120 miliónů korun, celý projekt má do konce roku stát 570 miliónů. Zapečetěné krabice s testy rozvezla do středních škol za přísných bezpečnostních podmínek najatá firma, v případě úniku informací hrozí pokuta až 50 miliónů korun.

Pokud generálka ukáže, že jsou státní maturity připraveny kvalitně, oficiální testy vypuknou po dlouhých odkladech příští rok na jaře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám