Hlavní obsah

Incheba zakázala Praze vstup do zámku v Moravském Krumlově

Právo, Novinky, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravský Krumlov
Aktualizováno

Společnost Incheba, která vlastní zámek v Moravském Krumlově, v pondělí ráno zakázala vstup do objektu pracovníkům Galerie hlavního města Prahy, kteří mají v plánu pokračovat v balení pláten Slovanské epopeje od Alfonse Muchy. Městský úřad zároveň vydal rozhodnutí o přímém výkonu předběžného opatření, což je akt srovnatelný s exekucí, čili přímo zajišťuje plátna Slovanské epopeje. K vlastnímu zapečetění prostor ale zatím nedošlo.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Přepsaná cedule, která se objevila na dveřích zámku v Moravském Krumlově.

Článek

O rozhodnutí zakázat pracovníkům Galerie hl. m. Prahy vstup do zámku informoval v pondělí ráno zástupce Incheby Radovan Ježovič. Důvodem je jejich páteční postup  při balení pláten, kdy nechali zámek obsadit svou bezpečnostní agenturou. Současně je důvodem pro zákaz i záměr Prahy manipulovat na nádvoří zámku těžkou technikou, přičemž se magistrát údajně nepřihlásil k odpovědnosti za případně způsobené škody.

„My jako vlastník majetku se obáváme o zámek a předpokládáme, že by Praha měla aspoň předložit svůj závazek nést finanční riziko případných škod. Pokud se tak nestane, nepustíme je do zámku,“ řekl Ježovič.

Moravský Krumlov opětovně na žádost části Muchovy rodiny zakázal manipulaci s dílem do doby, než bude zjištěn její vlastník. Vedení Prahy to ale odmítá respektovat, a pracovníci pražské galerie proto v pátek pokračovali ve snímání a balení rozměrných pláten.

Vstup zakázala Incheba, Krumlov je z obliga

„Názor právníků je v této věci nejednotný, část jich říká, že tak lze učinit i bez přítomnosti vlastníka, část zastává opačný názor a tvrdí, že jeho přítomnost je nutná. Z toho důvodu považujeme za nutné počkat, až sem přijedou z galerie, předat jim rozhodnutí a následně zapečetit prostory,“ řekl k možnému zajištění epopeje a zapečetění prostor starosta Jaroslav Mokrý (ODS).

Foto: Milan Vojtek, Právo

Přepsaná cedule, která se objevila na dveřích zámku v Moravském Krumlově.

Město s Inchebou si dále vyjasnilo vztahy k zámku. Krumlov, který je vázán rozhodnutím soudu ve Znojmě umožnit Galerii přístup k plátnům, má v nájmu pouze zámek, nádvoří zámku je majetkem Incheby. Jejím rozhodnutím nepustit Galerii vůbec do zámku se tak nedostanou galeristé k epopeji, aniž by přitom mohlo být město obviněno, že brání výkonu soudního rozhodnutí.

Reklama

Související témata:

Související články

Krumlov musí vydat epopej Praze, rozhodl soud

Okresní soud ve Znojmě rozhodl ve čtvrtek, že Moravský Krumlov musí vydat Praze kolekci pláten Alfonse Muchy Slovanská epopej. Vydal rozhodnutí, které je...

Muchova epopej se může stěhovat do Prahy

Jihomoravský kraj již rozhodl o dalším osudu Slovanské epopeje Alfonse Muchy. Ruší se tím rozhodnutí o předběžném opatření vydaném Moravským Krumlovem, které...

Výběr článků

Načítám