Hlavní obsah

Ostravsko dusí polétavý prach. Úřad radí: nevětrejte a nesportujte

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vyhlásil v noci na sobotu upozornění na možnost výskytu smogové situace na Ostravsku. Nejvíce se kvalita ovzduší už v pátek zhoršila na Ostravsku a na Karvinsku, kde koncentrace polétavého prachu přesáhly přípustný denní limit více než dvojnásobně.

Foto: Aleš Honus, Právo

Do mlhavého a zaprášeného rána se v sobotu probudila Ostrava. Nejhůře zvýšením koncentrací polétavého prachu trpí malé děti.

Článek

Ostravský krajský úřad vydal prohlášení, ve kterým vyzval ke snížení množsví vypouštění škodlivin do ovzduší.

Úřad doporučuje lidem, hlavně seniorům a dětem, aby omezili pohyb venku. „Žádáme řidiče automobilů, aby pokud možno nevyjížděli, neboť emise z automobilů se významně podílejí na zvýšené koncentraci znečišťujících látek,“ uvedl vedoucí oddělení ochrany ovzduší krajského úřadu Marek Bruštík.

Foto: Aleš Honus, Právo

Do mlhavého a zaprášeného rána se v sobotu probudila Ostrava. Nejhůře zvýšením koncentrací polétavého prachu trpí malé děti.

„Nejhorší situace byla dnes v 1 hodinu v noci na stanici Ostrava-Zábřeh, kde průměrná klouzavá 24hodinová koncentrace polétavého prachu v ovzduší byla ve výši 125 mikrogramů na metr krychlový. Denní limit je přitom 50 mikrogramů,“ sdělil Bruštík.

I přesto, že zatím není vyhlášen signál regulace, vyzval krajský úřad významné průmyslové a energetické zdroje, aby samy veřejně deklarovaly, jaká opatření učiní k snížení vypouštěných znečišťujících látek.

„Hlavně lidem starším, dětem a nemocným se doporučuje omezit pobyty venku, není vhodné venku sportovat, větrat by se mělo jen krátce a intenzivně. Smog může vyvolat především dýchací obtíže. Doporučujeme zvýšit přísun vitamínů, zejména vitamínu C, nekouřit, vyhýbat se zakouřeným prostorám,“ doplnil Bruštík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám