Hlavní obsah

Mistr světa v akrobacii kroužil v Praze nad fotografiemi válečných hrdinů

Novinky, Michaela Urbanová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nad Letištěm Praha Letňany se v pátek dopoledne rozduněly motory historických i současných letounů. Unikátní kousky zde přihlížejícím návštěvníkům předvedl i mistr světa z roku 2010 v akrobatickém létaní - v kategorii Advanced (pokročilý) Marek Hyka.

Nad fotografiemi válečných hrdinů 2. světové války létal mistr světa v akrobaciiVideo: Novinky

 
Článek

Letecká show měla symbolicky odstartovat unikátní vernisáž fotografií Ladislava Sitenského, jednoho z nejvýznamnějších českých fotografů dvacátého století.

Známé jsou zejména jeho cykly fotografií československých leteckých i pozemních jednotek, pořízené během bojů druhé světové války ve Francii a Velké Británii. Právě tyto snímky si návštěvníci mohou prohlédnout na letňanském civilním letišti v Praze.

Foto: Michaela Urbanová, Novinky

Výstava byla otevřena pod širým nebem na pražském letňanském letišti. Nad hlavami návštěvníků létal akrobatický pilot Marek Hyka.

Vernisáž byla zřízena na zcela netradičním místě. Na prostranství, ležícím jen pár metrů od vzletové a přistávací plochy, kde probíhá čilý provoz. Takovéto místo má ale podle zástupce majitele Letiště Praha Letňany Milana Mikuleckého své opodstatnění: „Je to jedno z mála zelených míst v téhle části Prahy a my chceme umožnit lidem, aby měli důvod sem chodit. Je tady k dispozici galerie pod širým nebem, která je v provozu celý rok. Vstup do ní je zdarma. Zhruba jednou za tři měsíce se tu obmění to, co je vystavováno.“

Výstava Ladislava Sitenského potrvá od 8. října 2010 do 8. ledna 2011.

Foto: Michaela Urbanová, Novinky

Výstava byla otevřena pod širým nebem na pražském letňanském letišti.

Bitva o Británii
Souhrnný název pro střetnutí mezi německou Luftwaffe a britskou Royal Air Force nad Británií a kanálem La Manche v průběhu léta a podzimu roku 1940. Jednalo se o první významné střetnutí v dějinách válek, vybojované výhradně prostřednictvím leteckých sil.Smyslem této vzdušné bitvy, kterou rozpoutala německá strana, bylo zničit nebo alespoň výrazně oslabit Royal Air Force a získat jednoznačnou vzdušnou převahu na kanálem La Manche a Británií. To Německo považovalo za nutnou podmínku pro uskutečnění invaze do Anglie.Bitva o Británii skončila po necelých třech měsících porážkou německé Luftwaffe.
312. československá stíhací squadrona RAF
Jednotka, která vznikla ve druhé polovině 1940. Byla složena zejména z českých stíhacích pilotů, působících ve francouzském letectvu, kteří po prohrané bitvě o Francii postupně odpluli do Velké Británie.Prvním československým velitelem se stal S/Ldr Ján Ambruš. Jednotku tehdy tvořili piloti s velkým množstvím bojových zkušeností a desítkami sestřelů, například Alois Vašátko, František Peřina či Josef Stehlík. Během války jednotka vykonala 17 472 bojových letů v délce 10 364 operačních hodin. V řadách 312. perutě sloužilo 141 pilotů (132 Čechoslováků, 8 Britů a 1 Američan), ztráty jednotky činily 6 zajatých a 17 mrtvých.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám