Hlavní obsah

Jakl se zastal Klause a připomněl Jiřímu Havlovi "Stalinovu pečeť"

• Aktualizováno
Novinky, jim

Europoslanec ČSSD Jiří Havel se tvrdě opřel do českého prezidenta Václava Klause. Vytkl mu zejména kritiku myšlenek globálního vládnutí a čerstvě schválené regulace finančních trhů na summitu v Bruselu. Podle Havla škodí Klaus ČR a jen se chtěl připomenout jako král euroskeptiků. Prezidentův tajemník Ladislav Jakl Havlovi později připomněl jeho předlistopadovou publikační činnost s tím, že oba muži mají prostě jiný vkus.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jiří Havel

Článek

Klaus se v pondělí před zahájením bruselského summitu evropských a asijských zemí opřel do posilování finančního dohledu, které EU nedávno prosadila. Prezident to označil za "cestu k záhubě". Odmítl také formu globálního vládnutí a upřednostnil mezinárodní spolupráci. [celá zpráva]

"Chce-li prezident škodit České republice, nemůže to dělat lépe. Prezident, kterého západoevropské protějšky okázale ignorují, má pro pozici země hodnotu trnové koruny," uvedl v tiskovém prohlášení Jiří Havel.

"'Přehlédnout nelze reálné ekonomické úspěchy, které nesou Stalinovu pečeť,' napsal Jiří Havel do skript vydaných Vysokou školou ekonomickou v roce 1988," připomněl Jakl.

Prezidentův tajemník následně doplnil, že "není divu, že pan Havel nemůže hodnotit kladně přínos prezidenta Václava Klause". "Má prostě trochu jiný vkus," uzavřel Jakl.

Klaus je prý personifikace katastrofy

Havel mimo jiné poznamenal, že prezident se letos nesešel zatím s žádným ze svých západoevropských protějšků kromě portugalského prezidenta. Avšak i u něj přišel Klaus o sympatie, když zpochybnil členství Portugalska v eurozóně, domnívá se Havel.

"V oblasti finanční regulace je politika Václava Klause běžně uváděna jako příklad nezvládnutého institucionálního rámce transformace. Ten umožnil rozkradení rozsáhlých objemů veřejného majetku stejně jako soukromých privatizačních investic," přisadil si dále Havel. Podle něj byl Klaus pro zahraniční investory personifikací katastrofy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám