Hlavní obsah

Svržení vlády v době předsednictví byla fatální chyba, tvrdí Kohout

Právo, jov

Kandidát ČSSD do Senátu ve volebním obvodě Praha 6, exministr zahraničí Jan Kohout označil za fatální politickou chybu shození vlády Mirka Topolánka (ODS) v době evropského předsednictví.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Kohout

Článek

Společně se zrušením předčasných podzimních voleb v loňském roce to podle Kohouta mělo za následek faktický volební neúspěch ČSSD v květnovém klání o Sněmovnu.

„Ostatně pokud jde o politickou naivitu a hloupost, pak právě vyslovení nedůvěry vládě během předsednictví, na které se Jiří Paroubek odvolává, i zablokování říjnových parlamentních voleb byly fatálními politickými chybami, které stály ČSSD skutečné vítězství ve volbách,“ napsal v pátek Kohout v reakci na kritiku expředsedy ČSSD Jiřího Paroubka.

Ten na svém Facebooku označil výzvu za větší slušnost v politice, kterou iniciovali Kohout a exministr vnitra Martin Pecina, za kolaborantskou.

„Je nejvyšší čas, aby si všichni včetně Jiřího Paroubka uvědomili, že ČSSD již není stranou jednoho muže a že odlišný názor uvnitř soc. dem. není úchylkou ani kolaborací,“ uvedl také Kohout.

Přiznal přitom, že nesouhlasné reakce některých členů soc. dem. k výzvě za větší slušnost v politice předpokládal. „Osobně ale nevidím jediný důvod, proč by ČSSD neměla uznat, že i ona se v minulosti dopustila chyb, aniž bych při tom zapomínal či omlouval prohřešky a podpásové údery jiných,“ doplnil k tomu Kohout.

Reklama

Výběr článků

Načítám