Hlavní obsah

Správní radu VZP povede Šnajdr

Aktualizováno

Bývalý náměstek ministra zdravotnictví a nynější poslanec Marek Šnajdr (ODS) byl v pátek znovu zvolen do čela Správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny. Místopředsedou potom členové správní rady zvolili zástupce opoziční ČSSD - hejtmana kraje Vysočina Jiřího Běhounka. Sněmovna zvolila členy správní a dozorčí rady VZP již v minulém týdnu.

Foto: archiv, Právo

Marek Šnajdr

Článek

Volba se koná vždy na začátku nového volebního období. Sněmovna letos do správní rady vyslala 20 lidí, do dozorčí rady deset. Sněmovní strany navrhly zástupce do orgánů VZP podle poměrného zastoupení. Je mezi nimi i řada poslanců.

Šnajdr stál v čele správní rady největší zdravotní pojišťovny už v minulém volebním období, na ministerstvu zdravotnictví působil čtyři roky jako náměstek. Funkce opustil poté, co byl v květnových parlamentních volbách zvolen poslancem. K rezignaci ho už předtím několikrát vyzývala sociální demokracie.

Podle jeho hlavního rivala, středočeského hejtmana a stínového ministra zdravotnictví ČSSD Davida Ratha, byl Šnajdr faktickým vládcem resortu přinejmenším po odchodu Tomáše Julínka (ODS). Šnajdr působil na ministerstvu i za Dany Filipiové (ODS) a Dany Juráskové (ODS).

Spory mezi ČSSD a ministerstvem zdravotnictví se vyhrotily po zavedení poplatků, které některé kraje ve svých zařízeních nevybíraly, později je pak začaly platit za pacienty. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) krajským nemocnicím, které poplatky nevybíraly, vyměřila pokuty.

Hašek očekává férovou smluvní politiku

Běhounek ve funkci vystřídá hejtmana jihomoravského kraje Michala Haška (ČSSD). Ten v pátek Běhounkovo zvolení přivítal. "Kraje jsou zřizovateli více než 60 nemocnic a společně se státem jsou garanty veřejného zdravotnictví ČR. Jsem rád, že v tajné volbě získal místopředseda Asociace krajů ČR Jiří Běhounek velmi silný mandát k výkonu své funkce," uvedl v tiskovém prohlášení.

Jako předseda Asociace krajů Hašek uvedl, že od VZP očekává ve vztahu ke krajům a krajským zařízením nediskriminační a férovou smluvní politiku ve srovnání se státními a soukromými poskytovateli zdravotní péče.

VZP je s více než 6,2 miliónu klientů největší zdravotní pojišťovnou v České republice, existuje od roku 1992.

Vedle správní rady zvolili poslanci v září i nové členy dozorčí rady pojišťovny, za ČSSD Lenku Mazuchovou, Josefa Novotného a Vladimíra Řiháka. Na návrh ODS se do dozorčí rady dostali Josef Kantůrek, Dagmar Molendová a Tomáš Úlehla. Za TOP 09 Sněmovna zvolila Martina Gregoru a Michala Janka, za KSČM Zdeňka Maršíčka a za VV Radima Vysloužila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám