Hlavní obsah

Nečas chce údajné špehování firmou ABL vyšetřit "padni komu padni"

Praha
Aktualizováno

Premiéru Petru Nečasovi (ODS) se nelíbí informace, podle nichž soukromá detektivní agentura v roce 2006 sledovala jeho stranickou kolegyni Martu Šorfovou, tehdejší starostku Prahy 11. Špehovat ji měla agentura ABL, kterou ještě před volbami vlastnil nynější ministr dopravy Vít Bárta (VV). Ten se dušuje, že důkazy zveřejněné v médiích jsou falešné a ABL se hodlá bránit u soudu. Nečas doufá v rychlé vyšetření případu.

Foto: Doležal Michal, ČTK

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

„Sledování soukromých osob detektivní agenturou za účelem shromažďování kompromitujících informací je naprosto nepřijatelné. Takové jednání nesmí patřit do politiky. Proto očekávám, že bude tento případ řádně a rychle vyšetřen podle principu padni komu padni,“ uvedl šéf vlády v reakci na informace Mladé fronty Dnes.

Podle ní ABL špehovala Šorfovou před čtyřmi lety, aby na ni nashromáždila kompromitující materiály. Podle Šorfové si o podobné služby mohl říct některý z jejích tehdejších stranických rivalů.

Detektivové měli například špiclovat, s kým se Šorfová schází, sledovat její schůzky včetně návštěvy lékaře, či pořizovat fotografie jejích dvou synů. „Cože? To není možné? Začínám mít strach. To bylo jako StB?“ řekla v reakci na informace Šorfová.

Vít Bárta svůj podíl ve firmě prodal po nástupu do vlády svému bratrovi Matějovi, který již podal na deník žalobu. Bárta prohlásil, že důkazy předložené MF Dnes nejsou důvěryhodné a načasování zveřejnění čtyři roky starých materiálů podle něj souvisí se stupňováním volební kampaně.

Podle Bárty jsou důkazy falešné

Bárta v prohlášení uvedl, že deník nemá k článku sebemenší důkaz. Dokumenty o sledování Šorfové měly být na hlavičkovém papíře ABL, na spojitost s agenturou měla ukázat také digitální stopa.

Podle Nečase je třeba jasně určit, kdo za sledováním Šorfové stál a která detektivní kancelář na ni sbírala materiály. ODS podle něj někdejší starostce Prahy 11 a nynější šéfce sekretariátu hlavní stranické kanceláře poskytla právní servis. „Podle právní analýzy ODS byla několikanásobně porušena její osobnostní práva,“ uvedl premiér.

Uvědomil jsem si, že čtyři roky zpátky na mě také sbírali složku.

Po zveřejnění informací o údajném sledování Šorfové firmou ABL, se ozvaly hlasy někdejších radních z Prahy 11, kteří tvrdí, že byli také v hledáčku této detektivní agentury.

Špehován navíc prý měl být i nástupce Šorfové na postu starosty Prahy 11, tedy Jižního Města Dalibor Mlejnský. Ten pro změnu označil za možné objednavatele lidi z tehdejší ODS, kteří nyní přešli k TOP 09.

Sledování zadávali rebelové, kteří přešli k TOP 09, tvrdí Mlejnský

„Uvědomil jsem si, že čtyři roky zpátky na mě také sbírali složku. Já ji mám doma, měla asi 15 stránek, posílali ji i na magistrát na kontrolní výbor. Byly tam kompromitující informace o mé osobě, jako že jsem třeba hrál někde skořápky a jsem nesolidní. A to vím, že to tenkrát sbírali lidi z tehdejší ODS a dnes paradoxně lidi, kteří jsou na kandidátce TOP 09.“ Na policii se zatím neobrátí, nejprve chce jednat s kolegy a domluvit se s nimi na strategii.

Mlejnský uvedl, že složku ze sledování mu ukázali reportéři listu. Zápisy jsou prý na obyčejném papíře, oproti složce Šorfové na nich chybí záhlaví agentury ABL. Ve složce má být jeho fotografie, osobní informace o něm, o jeho rodině, zápisy o majetkových poměrech jeho a jeho ženy.

V roce 2006 se v ODS v Praze 11 vedla pře o to, kdo bude kandidovat na starostu. Zájem měla Šorfová i Mlejnský. Oblastní sněm na místo lídra zvolil Mlejnského, který jakékoliv spojení se sledováním Šorfové odmítl.

Také nás sledovali, tvrdí další radní z Prahy 11

Ozval se ale také další bývalý radní Prahy 11 Jan Vašíček (dříve ODS, nyní TOP 09), který tvrdí, že také jeho a další dřívější kolegy z radnice měla v hledáčku ABL.

Vašíček řekl, že má informace, že byl mezi sledovanými osobami. Kromě něho agentura ABL prý sledovala i další představitele radnice. "Mám informace, že byl sledován třeba pan Ivan Škoda, který byl tehdy v ČSSD (nyní kandiduje za TOP 09), Jiří Štyler, který byl v Občanském sdružení Chodov, já a Marta Šorfová, což jsme byli ODS. Jestliže byli sledováni společností ABL lidé, kteří byli z různých politických stran, tak samozřejmě nevím, kdo by si tohle na objednávku zadal," uvedl Vašíček.

Na policii se zatím obrátit nechce. "Mám zatím jen informaci, nemám žádné listinné důkazy," dodal Vašíček.

Právě Vašíčka a jeho stranického kolegu Stanislava Urbánka (dříve ODS, nyní TOP 09) nepřímo obvinil ze zadání zakázky na sledování Mlejnský. Složku kompromitujících materiálů v roce 2006 podle něj vytvořili právě Vašíček s Urbánkem. Oba toto obvinění odmítli.

"To je naprostý výmysl, je to klasická metoda odvracení pozornosti, zloděj křičí, chyťte zloděje. Já nevím, kdo je za tou kauzou, kde byla sledována paní Šorfová a někteří další. Mohu se domnívat, kam ty stopy vedou, ale důkazy o tom nemám," řekl Urbánek.

ČSSD čeká na závěry vyšetřování

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka označil informace za závažné a znepokojující. Pokud se potvrdí, měl by podle Sobotky Bárta opustit funkci ministra. „Pro její výkon ztrácí na základě podivných aktivit ABL morální předpoklady. Stejně tak by měli z vedoucích míst ve státní správě odejít všichni bývalí zaměstnanci agentury ABL,“ uvedl Sobotka.

Reklama

Související témata:

Související články

Bárta popírá sledování političky z ODS

Ministr dopravy Vít Bárta a někdejší majitel bezpečnostní agentury ABL v rozhovoru pro Právo odmítl, že by jeho bývalá firma sledovala šéfku sekretariátu...

Výběr článků

Načítám