Hlavní obsah

Vandas a předáci Dělnické strany k soudu nepřišli

Právo, Petr Kozelka
Brno

Přestože měla být jednací síň brněnského Městského soudu nabitá ve čtvrtek k prasknutí příznivci Dělnické strany sociální spravedlnosti a na lavici obžalovaných se měla tísnit hned šestice předáků partaje a jejich podporovatelů, jednání se nakonec konalo v komorní atmosféře.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lídr DSSS Tomáš Vandas

Článek

Předseda strany Tomáš Vandas, její místopředseda Jiří Štěpánek ani Martin Zbela, Michaela Dupová, Petr Kotáb a Michal Glas se totiž k soudu, který měl projednávat jejich projevy na loňské prvomájové demonstraci Dělnické strany v Brně, nedostavili.

Brněnský soud už všechny zúčastněné včetně Vandase potrestal trestním příkazem podmínkami za podněcování nenávisti a podporu hnutí směřujícího k potlačování práv. Všichni ale proti trestu podali odpor a případ proto musel být veřejně projednán.

O Vandasova obhájce se měla pokoušet viróza

„Obhájce pana Vandase a dalších poslal večer soudu dopis, že se o něj pokouší jakási viróza a nemůže přijet. To ovšem soud nemůže považovat za adekvátní omluvu. Toto už je nařízený třetí termín hlavního líčení a ani jednou se zatím nekonalo, pan Vandas byl buď na dovolené, teď zase náhle onemocněl obhájce. Soud to považuje za obstrukci,“ nedala se zastrašit soudkyně Šárka Schinzelová Vandasovým dopisem, že pokud zahájí soudní jednání bez něj, bude si na ni stěžovat.

Na inkriminované demonstraci, které se pod silným policejním dohledem zúčastnilo na sedm set účastníků, zaznělo několik proslovů. Vandas hřímal o imigrantské vlně tsunami, Glas hrozil tím, že přistěhovalci - zrůdy - Evropany převálcují, Dupová za nadšeného rykotu přihlížejících vzývala „Evropo povstaň!“, Zbela zase vykřikoval slova „Národní odpor“.

My to tak nemysleli

V písemných vyjádřeních se všichni aktéři hájili tím, že svá slova vlastně ani tak nemysleli, že se jednalo o pouhé politické proklamace, které rozhodně neměly za cíl vzedmout plošnou nenávist vůči etnikům, popřípadě prý byla jejich slova vytržena z kontextu. „Výroky odkazují na nacionální socialismus a neonacismus,“ kontroval ve svém posudku soudní znalec.

Soudkyně nakonec jednání odročila na začátek listopadu, kdy by měl padnout verdikt.

Reklama

Výběr článků

Načítám