Hlavní obsah

Praze chybí koncepce rozvoje turistiky, shodují se kandidáti na primátora

Praha

Hlavní město postrádá koncepci rozvoje cestovního ruchu, shodují se nejžhavější kandidáti na pražského primátora. Většina z nich se zároveň domnívá, že magistrát má peněz relativně dost, nicméně je efektivně nevyužívá. Čtveřice kandidátů to uvedla ve čtvrtek na setkání se zástupci cestovního ruchu. Na setkání také zaznělo, že metro na letiště je zbytečné a drahé.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Zapomínáme na to, aby tu byla přidaná hodnota," řekla Markéta Reedová (Věci veřejné). Zahraniční návštěvníci tak mají získat důvod, aby se do Prahy vraceli. Podle lídra pražské TOP 09 Zdeňka Tůmy by město mělo turistům nabídnout kromě památek i například kulturní vyžití. "Musíme vytvořit téma, pro které sem budou lidé přijíždět," souhlasil kandidát na primátora za ODS Bohuslav Svoboda. Praha by podle něj měla nabídnout pro turisty program, který bude provázaný s dalšími českými regiony.

Lídr kandidátky sociální demokracie Jiří Dienstbier mladší poznamenal, že Praha se v zahraničí prezentuje nekoncepčně. "Reklama na CNN moc turistů nepřinese," řekl s narážkou na spot s bývalou Miss World Taťánou Kuchařovou.

Metro na letiště je nesmyslné a drahé

Tůma i Svoboda se shodli, že by měl magistrát do poloviny příštího roku připravit dlouhodobější představu podpory cestovního ruchu. "Peněz na cestovní ruch není málo a jde především o to, jakým způsobem jsou využívány," řekl Tůma.

Podle Svobody vrací Praha do turistického ruchu asi 50 procent financí, které z něj získá. Dodal, že česká metropole má ale kvůli daňovému přerozdělování omezené možnosti. "Vídeň může řádově dávat díky místním daním řádově násobky toho co my. Když my dáme milión v korunách, oni mohou dát milión v eurech," řekl Svoboda.

Všichni kandidáti se shodli, že cestující z ruzyňského letiště by měla do centra města vozit povrchová kolejová doprava. Prodloužení metra A do Ruzyně svorně označili za nesmyslné a příliš drahé.

V úvahu připadá například tramvajové spojení do Dejvic nebo plánovaná rychlodráha, která by zlepšila dopravní obsluhu s Kladnem. Jakou variantu by měl magistrát zvolit, má podle Tůmy určit expertní skupina.

Reklama

Výběr článků

Načítám