Hlavní obsah

Pro boj s korupcí bude v Brně sloužit speciální linka kraje

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Máte podezření na korupční jednání? Zavolejte na speciální linku jihomoravského kraje. Tam se budou podnětem zabývat! Tak nějak by mohl vypadat propagační leták na novou službu, která bude zatím jako první a jediná fungovat už počátku listopadu při krajském úřadu na jižní Moravě.

Foto: Novinky

Článek

Rada Jihomoravského kraje totiž zřídila stálou pracovní skupinu pro oblast prevence korupce. Jak zdůraznil hejtman Michal Hašek, jejími členy jsou zástupci všech stran krajského zastupitelstva.

„Jde konkrétně o předsedu kontrolního výboru zastupitelstva Stanislava Navrkala (KSČM), předsedu finančního výboru Zdeňka Dufka (ČSSD), členku Rady JMK Marii Cackovou (KDU-ČSL)  a předsedu komise regionálního rozvoje Marka Juhu (ODS). Členem skupiny je rovněž vedoucí odboru kontrolního a právního Krajského úřadu Martin Mikš.

Tato pracovní skupina dostala za úkol zmapovat a popsat všechny rizikové oblasti, má také připravit mapu korupčních rizik a navrhnout případné změny v koncepčních materiálech a vnitřních předpisech Jihomoravského kraje. Současně dostal ředitel krajského úřadu Jiří Crha za úkol do konce října zřídit protikorupční linku,“ uvedl hejtman.

Jihomoravský kraj sází v boji s korupcí na prevenci. Zřízení vlastní protikorupční linky je pouze první krok. Do konce roku připraví ve spolupráci s nevládními organizacemi komplexní strategii prevence korupce. „Jde nám o to, abychom udělali první krok v prevenci korupce a vytvořili metodiku, jak pracovat s náměty takového jednání,“ doplnil  Michal Hašek. Podle náměstka hejtmana Stanislava Juránka je jihomoravský krajský úřad prvním krajským úřadem v republice, který linku zřídí. „Ukazuje to na vážný zájem kraje představit strategii prevence a boje s korupcí,“ dodal.

Na skutečnost, že v zemi již existuje celostátní protikorupční linka Michal Hašek uvedl: „Krajská linka nemá být likvidační konkurencí obdobné celostátní linky 159, o které bohužel dosud nebylo příliš slyšet. Chceme svým krokem přispět k prevenci korupce, represe je věcí státu a jeho orgánů. Předpokládáme, že podněty z námi zřízené linky se budou týkat problematiky jihomoravského kraje. Zároveň však musím dodat, že jsme nebyli v posledním roce ani jednou kontaktováni provozovatelem celostátní linky s žádným podnětem či doporučením.“ Zároveň dodal, že po zřízení linky bude zprovozněn i protikorupční webový portál a osloveny budou mimo dalších korků i nevládní organizace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám