Hlavní obsah

V Praze 1 platí zákaz povolební koalice mezi VV a ODS

– Praha
Právo, nig

Věci veřejné v Praze 1 si daly zákaz jít po volbách v hlavním městě do koalice s občanskými demokraty. „ODS se tu v minulosti do značné míry zdiskreditovala, koalice s ní není tedy na místě. Situace zde je trochu jiná než na celostátní úrovni, tady je to hlavně o personálních záležitostech,“ prohlásila místopředsedkyně strany a Sněmovny Kateřina Klasnová na páteční tiskové konferenci.

Foto: Petr Horník, Právo

Kateřina Klasnová

Článek

Jak Klasnová dodala, nepřijatelné jsou osobnosti radního Filipa Dvořáka či Jana Burgermeistera a spornou je i osoba místostarosty Valenty, který je odpovědný za  hospodaření s majetkem.

Na magistrátní úrovni bude podle Klasnové rozhodující, jací lidé se na radnici dostanou. „V těchto volbách asi nebude tolik fungovat kroužkování, ale voliči ještě mohou značně zamíchat kartami,“ dodala.

Jak dodal předseda VV Radek John, v Praze „je to hodně o jménech, bude záležet na tom, nakolik se voliči zbaví dinosaurů“. Podle něho strana usiluje o to, aby na jejích kandidátkách nebyli lidé zdiskreditovaní, tuneláři. Proto například byl z kandidátky v Praze 2 již vyškrtnut jeden z kandidátů. [celá zpráva]

VV proto žádá po lidech, kteří jdou do komunálních voleb na jejich kandidátkách, prohlášení že nebyli v KSČ, v StB a dokládají také svou beztrestnost. „Nenecháme si na kandidátkách nikoho sporného, proto prosíme novináře, aby nám pomohli v této očistě,“ prohlásil John v narážce na to, že jejich kandidáti se pokoušejí některé údaje ze své minulosti utajit, což odhalila právě média.

Máme koaliční potenciál, chlubí se VV

VV dají na letošní kampaň 40 miliónů korun. Podle průzkumu GfK jsou véčkaři stranou, která má největší koaliční potenciál. „Nejvíce stran by se rádo spojilo s VV,“ konstatoval John. Pro voliče VV je nejpřijatelnějším partnerem TOP 09, s níž by si koalici po komunálních volbách přálo 64 procent. S ODS by se rádo spojilo do povolební koalice 45 procent a s ČSSD 27 procent voličů této strany. Hlavním kritériem pro ně je přitom možnost spolupráce s určitou stranou, dále možnost prosazování volebního programu VV. Podle Johna nejmenší důraz přikládají jejich voliči účelovým koalicím namířeným proti jiným stranám.

„Jsme zcela otevřeni jakýmkoli koalicím založeným na věcných tématech“, dodal John s tím, že v žádném případě ale nepůjdou do koalice s KSČM.

Za VV kandiduje 5 802 kandidátů, z toho 5 071 v regionech. VV staví dvacet svých kandidátů na primátora a dvacet lidí se bude ucházetr o křeslo senátora.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám