Hlavní obsah

Sněmovna odmítla komisi k armádním zakázkám, Klasnová tentokrát usadila Sobotku

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sněmovna ve čtvrtek zamítla navrhovaný pořad schůze, v jejímž rámci měla být zřízena vyšetřovací komise k armádním zakázkám. Místopředsedkyně Sněmovny Kateřina Klasnová (VV) si během schůze opět sjednávala respekt, tentokrát usadila šéfa ČSSD Bohuslava Sobotku.

Foto: Petr Horník , Právo

Místopředsedkyně Sněmovny Kateřina Klasnová

Článek

Zřízení komise požadovala opozice kvůli nedávným skandálům na ministerstvu obrany, eventuální komisaři se ale měli zabývat všemi nesrovnalostmi kolem konkurzů v resortu od roku 1993.

Po bezmála dvouhodinové debatě o armádních kauzách Sněmovna 91 hlasy ku 77 odmítla navrhovaný pořad mimořádné schůze, čímž byla smetena i možnost na zřízení vyšetřovací komise k armádním zakázkám.

Foto: Petr Horník , Právo

Místopředsedkyně Sněmovny Kateřina Klasnová

Trojkoalice argumentovala, že vyšetřovací komise nikdy nic nevyjasnily, a proto by její zřízení bylo jen plýtváním prostředků a času. Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek ale tvrdil, že policie není schopná podobné kauzy, jakou například v poslední době odhalila MF Dnes, vyšetřit.

Já myslím, že je tady relativně klid.
Kateřina Klasnová v reakci na výzvu Bohuslava Sobotky ke klidu

Kauza se týkala nákupu minometů pro armádu, na případ upozornil deník anonymní zdroj. Z nahrávek pořízených listem vyplynulo, že náměstek ministra obrany Jaroslav Kopřiva domlouval nákup zbraní a vysvětloval přitom lobbistovi, jak obejít výběrové řízení. Kopřiva měl za to dostat provizi. Odhalené praktiky spustily vlnu přestřelek i mezi koaličními partnery, kteří se vzájemně obviňovali z využívání netransparentních postupů při nákupech pro obranu.

Úřadující místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka poslancům vysvětlil, že opozice mohla pouze svolat mimořádnou schůzi, protože na zařazení návrhu na zřízení vyšetřovací komise do běžné schůze nemají dostatek hlasů.

Sobotka si stěžoval na hluk, Klasnová to neřešila

Na začátku mimořádného jednání narazil Sobotka na předsedající místopředsedkyni Sněmovny Kateřinu Klasnovou (VV), která se chopila  své funkce razantně. Sobotka před svým projevem zkritizoval poslance, že nedávají pozor se slovy "prosím o klid" a požádal Klasnovou, aby vyzvala Sněmovnu k utišení.

„Já myslím, že je tady relativně klid,“ odvětila mu Klasnová, což vyvolalo ve sněmovně smích a potlesk a Sobotkovi vzala slova z úst. „Já myslím, že by se nikdy neměla promítnout stranická příslušnost do vedení Sněmovny,“ odtušil Sobotka a dodal, že jejich zástupce ve vedení sněmovny Zaorálek se toho dopouštět nebude, zač sklidil potlesk z levé strany jednací síně.

Klasnová již ve středu rázně usměrňovala ze své místopředsednické židle ostatní poslance, včetně svého manžela, ministra dopravy Víta Bárty (VV). [celá zpráva]

Sobotka při své úvodní řeči citoval z novin jednotlivé úryvky z nahrávky, na níž se Kopřiva rozhovořil o bývalých nákupech a zmínil i některá jména. „Že komise nic nedokáže? Já myslím, že by se měly zřizovat kvůli vážným společenským problémům, a my tady takový máme. V minulosti jsme měli komise, které výsledky měly,“ řekl Sobotka.

"Sobotka coby jednotka politického pokrytectví"

Po jeho projevu nastoupil k řečnickému pultu premiér Petr Nečas a z papíru začal vyjmenovávat nešvary, které provázely resort obrany za vlád sociální demokracie. Podle jeho statistik prošlo v tomto období zhruba 75 procent všech zakázek resortem obrany bez výběrového řízení.

„Ten skandální rozměr byl v letech 2001 až 2005. Dohromady 50 miliard bylo přímo rozdáno zadavatelům bez výběrového řízení,“ prohlásil Nečas. Sobotkovi pak připomněl, že tou dobou byl ministrem financí, tudíž za to nese odpovědnost. „Kde byl tehdy váš plamenný projev? Mlčel jste? Nemlčel, vy jste se na tom přímo podílel,“ zdůraznil ministerský předseda. „Jednotka politického pokrytectví, kdyby to byla fyzikálně měřená veličina, tak jednotka by se jmenovala jeden Sobotka,“ uzavřel ostře svůj projev Nečas, načež se strhl silný potlesk.

Sobotka zase v reakci na to připomněl Nečasovi, že tou dobou vládl menšinový kabinet s tichou podporou ODS. „Pan Nečas toleroval tuto menšinovou vládu a já mu za to děkuji, byla to dobrá vláda,“ uvedl Sobotka a dodal, že pokud má Nečas jakékoli pochybnosti, měl podpořit vznik komise, jelikož ta má vyšetřit hospodaření obrany od roku 1993.

Reklama

Výběr článků

Načítám