Hlavní obsah

Bakalova firma chce investovat do oprav bytů tři miliardy

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Majitel téměř 44 tisíc bytů původně vlastněných důlním gigantem OKD, společnost RPG Byty, chystá během letoška a dalších dvou let vložit do oprav tohoto bytového fondu tři miliardy korun. Další 2,6 miliardy už prý do bytů firma investovala v posledních pěti letech.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Bakala

Článek

Novinářům to včera řekl finančník a miliardář Zdeněk Bakala, který je podle svých slov spolumajitelem a členem představenstva holandské mateřské firmy Bakala Crossroads Partners (BXR), pod niž RPG Byty patří.

Zároveň znovu zopakoval, že vlastník bytů je nemíní nikomu prodávat, a to ani nájemníkům, nýbrž se chce o tento fond starat a investovat do něj.

„Je to největší investiční program v bytovém bydlení, který jakákoli soukromá společnost v Česku kdy realizovala,“ uvedl Bakala s tím, že veškeré zisky firmy RPG Byty šly doposud do oprav bytového fondu.

Doplnil, že společnost v minulosti investovala 350 miliónů korun nad rámec povinností, které jí plynou z privatizační smlouvy z roku 2004.

Bojí se dvojnásobku

I přes Bakalovy sliby v podobě investic do oprav bytů a bytových domů na Ostravsku mají ale tamní nájemníci obavy o svou budoucnost.

Prvním lednem příštího roku totiž u nich končí deregulace nájemného a podle šéfa občanského sdružení BYTYOKD Romana Macháčka hrozí, že se může zvednout až na dvojnásobek současné částky.

Není stále jasné, jaká bude výše nájemného v příštím roce po skončení té deregulace, a nájemníci tak žijí v nepříjemné nejistotě.

To by prý přitom bylo pro některé nájemníky především v důchodovém věku, kterých je v bytech OKD spousta, likvidační. Nemohli by si podle Macháčka dovolit tak vysoké nájemné platit a museli by byty opustit.

„Není stále jasné, jaká bude výše nájemného v příštím roce po skončení té deregulace, a nájemníci tak žijí v nepříjemné nejistotě,“ podotkl Macháček.

V současnosti se měsíční nájemné v bytech OKD pohybuje od 19 do 50 korun za metr čtvereční, průměrně nájemné činí 46 korun, upřesnil včera mluvčí RPG Petr Handl.

Ani on však zatím nebyl schopen říci, o kolik korun se příští rok nájemné zvýší. Z jeho slov však jasně vyplynulo, že se tak určitě stane.

„Pokud chceme pokračovat v rozsáhlém programu oprav našich bytů a domů, pak se bez navýšení doposud regulovaného nájemného neobejdeme. Toto nájemné se týká zhruba 95 procent našich bytů, což výrazně snižuje množství prostředků, které máme na opravy k dispozici,“ sdělil Právu Handl.

„Je nám však jasné, že navyšování nájemného je velmi citlivá otázka s řadou dopadů, především sociálních. V současné době proto velmi důkladně zvažujeme, jak k navýšení nájemného přistoupit. Jakmile budeme mít konkrétní návrh připraven, ihned s ním nájemníky podrobně seznámíme,“ dodal.

Firma podle něj ale znovu přistoupí ke slevám na nájemném pro důchodce starší šedesáti let, jak je tomu prý i v současnosti. Navíc prý vlastník uvažuje o vyčlenění některých bytů jako sociálních, tedy určených pro nejslabší sociální skupiny obyvatel.

Musejí se dohodnout

Handl také připomněl, že na výši nájemného se podle zákona musejí od příštího roku shodnout obě strany, tedy jak RPG, tak nájemníci. Pokud k dohodě nedojde, bude výši nájemného muset určit soud. Jestliže by dal za pravdu pronajímateli, musel by pak nájemník doplatit rozdíl ve výši nájemného i zpětně.

Jako zástupce společnosti RPG včera Handl připustil, že zhruba 1600 až 2000 bytů z celého fondu OKD je v současnosti velmi problémových a že některým z nich hrozí i demolice.

Jde údajně vesměs o samostatné domky finského typu, ale jejich nájemníci se prý nemají obávat vystěhování na ulici. Majitel jim podle zákona musí nabídnout adekvátní náhradu ve stejné lokalitě. Pokud odmítnou, učiní majitel ještě jednu nabídku na jiný byt, a když ani tehdy neuspěje, může vlastník nájemníka vystěhovat. Handl však doplnil, že se RPG s nájemníky vždy snaží nějak dohodnout, aby se poslední varianta nestala skutečností.

Bakala včera také vyzval v otevřeném dopise místopředsedu Sněmovny a ostravského poslance za ČSSD Lubomíra Zaorálka, aby už nepoužíval byty OKD jako předvolební téma a součást kampaně sociálních demokratů.

Ostravský poslanec na to reagoval slovy, že se k věci vyjadřuje veřejně kvůli obavám samotných nájemníků bytů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám