Hlavní obsah

Liberecká ODS se ve volebním klipu připomíná i zadluženým šampionátem

Novinky, jim
Liberec

Liberecká ODS vyrukovala do volební kampaně s animovaným klipem, který má nadsázkou oslovit voliče. Autorem textu, hudby i animace je Pavel Sadílek, který například natočil i klip Zadarmo pro kapelu Chinaski. Do krátkého filmu zakomponoval i známé osobnosti jako Kateřinu Neumannovou, Roberta Zárubu či místní celebritu - kamelota Lůďu.

Článek

Ústřední postavou propagačního filmu je ovšem liberecký primátor Jiří Kittner, který se prochází městem a prozpěvuje si o pozitivních aspektech života ve městě a jeho desetileté vlády: „Nejsem sám, kdo něco mění. Máme své tygry i zoologickou, turistů davy, trať elektrickou.“

„Osoba lezoucí vykukující z kanálu je taková místní kuriozita: kamelot Lůďa, to je místní postavička a symbolizuje tu mediální kontrolu,“ sdělil Novinkám Zdeněk Soudný z liberecké ODS. Po Lůďově výstupu se náhle objeví holčička, která primátora prohýbajícího se pod tíhou radnice polituje, že „lehký to není“.

Pak přichází na řadu asi nejzajímavější část klipu, která budí jisté rozpaky. Po libereckém náměstí se prožene na běžkách zlatá medailistka z olympijských her v Turíně Kateřina Neumannová s výkřikem „Jednou se daří vše, na co jsi šáh'.“

Po jejím zběžném štěku se objeví karikatura sportovního komentátora Roberta Záruby, který naváže sarkastickou strofou „A to jsem viděl i při sportovních hrách“.

„Přiznávám, někdy se zmýlím i já. Však do naha nikdo z nás není,“ připouští pak animovaný primátor a pokračuje ve své estrádě.

Kontroverze kolem šampionátu

Proč liberecká ODS použila ke své propagaci připomínku kontroverzního mistrovství světa v roce 2008, je otázkou, jelikož právě pod jejím vedením radnice utratila milióny a policie dosud vyšetřuje, zda vše proběhlo standardně.

Podle Soudného bylo záměrem se k mistrovství přihlásit. „Mistrovství tady bylo a bylo by pokrytecké tvářit se, že tu nebylo,“ vysvětlil Soudný, proč se klip k problémům kolem šampionátu vrací.

Neumannová byla šéfkou organizačního výboru a právě ona je spojována s netransparentním financováním libereckého mistrovství světa v klasickém lyžování, jež za sebou zanechalo stomiliónový dluh.

Navíc se v poslední době objevily v médiích informace, že si Neumannová nechala z peněz určených na šampionát zaplatit fotografa na své soukromé akci, což ale odmítá.

Fotografa na své party si údajně nechal z prostředků na mistrovství zaplatit i její tehdejší přítel Josef Jindra. Na fotografiích jsou i politici a úředníci, kteří měli financování mistrovství kontrolovat. Jindra mimo jiné figuruje i v kauze náměstka ministra obrany Jaroslava Kopřivy, s nímž dojednával nákup minometů pro armádu, přičemž si Kopřiva řekl o provizi.

Stát investoval do šampionátu téměř 1,5 miliardy korun, město Liberec 400 miliónů a Liberecký kraj 165 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám