Hlavní obsah

V kladenském babyboxu se našel kluk, pupeční šňůru mu ovázali tkaničkou

Novinky, Petr Nový
Kladno

Do kladenského babyboxu někdo v noci na úterý odložil malého chlapce. Informoval o tom v úterý zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess. Doplnil, že chlapec je zdravý a od zdravotníků dostal jméno Jan Vančura.

Článek

Podle Hesse měl chlapec na sobě pouze starý ručník, v babyboxu byl zaznamenán ve dvě hodiny a 54 minut. "Patří k těm nejchudším, protože měl na sobě jen starý ručník," sdělil ČTK Hess. Podle něj mělo miminko pupeční šňůru zavázanou černou tkaničkou od bot.

„Tam, kde se narodil, netekla voda, ale sestřičky na kladenské neonatologii si ho vykoupaly a oblékly, primář Petr Lyer jej vyšetřil a dvakrát mi volal, aby mě ujistil, že je zcela zdravý,“ řekl Ludvík Hess. Chlapec je již 33. v seznamu dětí, kterým toto zařízení pomohlo.

Zatím naposledy bylo do babyboxu odloženo miminko letos v červnu v brněnské Nemocnici Milosrdných bratří. Čerstvě narozenou dívku zdravotníci pojmenovali Květuška.

Babybox je vyhřívaný inkubátor, který nabízí ženám v tíživé životní situaci možnost odložit anonymně dítě, aniž ho ohrozí na zdraví či na životě. V ČR je zatím 39 babyboxů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám