Hlavní obsah

Němci chtějí údajně otevřít poválečný masakr civilistů v Ostravě

Shromáždění Němců, které je nejvyšším orgánem čtyřicetitisícové německé komunity v Česku, chce podle časopisu Týden otevřít případ poválečného masakru v Ostravě, při němž prý bylo zabito 231 Němců. Masakr prý dokládá dokument z archivu ministerstva vnitra.

Foto: Petr Josek, Reuters

Dřevěný kříž u odkrytého masového hrobu Němců zabitých u Dobronína na Jihlavsku. Poválečné zločiny vycházejí najevo s odstupem desítek let.

Článek

Organizace německé komunity v ČR chce, aby místo, kde jsou těla pohřbena, bylo označeno a aby se případem zabývala policie. Ta nedávno rozkryla kauzu poválečného masakru Němců v Dobroníně u Jihlavy.

Podle archivů byli němečtí civilisté umístění v ostravském internačním táboře Hanke od 18. května do konce června roku 1945 brutálně mučeni a popravováni, vězni se prý často museli vraždit navzájem. Místem, kde byly německé oběti ostravského masakru hromadně pohřbeny, je podle týdeníku park před moravskoslezským hejtmanstvím. Na tragédii neupozorňuje žádný pomník ani cedule. Dříve zde býval městský hřbitov, mrtví Němci byli prý v noci tajně pohřbíváni u jeho zdi.

Dokument z archivu ministerstva vnitra, který tyto události popisuje, podle týdeníku zveřejnil v archivním sborníku v roce 1997 historik Mečislav Borák. Obsahoval i seznam 231 zavražděných civilistů, ostravští politikové ani policie se těmito fakty dosud nezabývali.

Němci mají svědka a uvažují o trestním oznámení

"Máme kontakt se svědkem, který mrtvoly musel do těch jam házet," řekl Týdnu Hans Mattis, který bude od října Shromáždění Němců předsedat. Činovník v německé komunitě vlastní i další důkazy o existenci hrobů, například plánek pohřebiště nakreslený jedním z odsunutých Němců.

Mattis také zamýšlí podat trestní oznámení. To už před časem chystal Walter Moller, syn muže, který byl v Ostravě krátce po válce umučen a zahrabán u zdi hřbitova. "Bohužel, pan Moller zemřel a trestní oznámení podat nestačil. Snad to ale brzy uděláme za něho," uvedl Mattis.

"O hromadném pohřebišti ostravských Němců nic nevím. Na radnici působím dvanáctý rok, ale nepamatuji, že by se o případu někdy jednalo," řekl nejstarší radní ostravského magistrátu Milan Weber. Jako kluk prý slýchal o perzekuci německých sousedů. "Ale ne o jejich vraždění," upozornil sedmašedesátiletý radní.

Masakr u Dobronína

V srpnu česká policie řešila případ jiného válečného masakru u obce Dobronín na Jihlavsku. Podle svědectví mělo být v hromadném hrobě na louce pohřbeno 15 německých obyvatel určených k odsunu, které prý v květnu 1945 ubili tamní Češi.

Při archeologickém průzkumu údajného hrobu byly vyzvednuty ostatky šesti osob, u nichž se teď bude provádět identifikace pomocí DNA. Kriminalisté vyšetřují případ od loňského září pro podezření z trestného činu vraždy, případ vyvolal velkou pozornost médií.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám