Hlavní obsah

Rekordní Dny NATO přilákaly do Ostravy 180 tisíc lidí

– Ostrava • Aktualizováno
Právo, Aleš Honus

Velmi pěkné počasí, ale také mnohakilometrové dopravní zácpy provázely tradiční akci Dny NATO v Ostravě, která se konala v sobotu a v neděli v areálu letiště Leoše Janáčka v Ostravě - Mošnově. Navštívit jí přišlo přes 180 tisíc lidí.

Foto: Aleš Honus, Právo

Diváci mohli v sobotu zhlédnout ukázku zásahu proti teroristům, kteří zajali autobus s rukojmími.

Článek

Hlavně v sobotu byla situace na příjezdové silnici kritická a ti, kteří nevyrazili ráno s dostatečným předstihem, byli nuceni strávit v zácpě i dvě hodiny. Kolona vozidel podle informací policie měřila v sobotu před polednem ve směru od Ostravy přes deset kilometrů a začínala už před Krmelínem. Situace byla podobná také z opačného směru.

Vstup byl zdarma

Jen během prvního dne přišlo do areálu letiště více než sto tisíc lidí a v neděli dorazilo dalších 80 tisíc návštěvníků. Jde ale pouze o hrubý odhad, protože vstup na akci byl zcela zdarma.

„Účast byla rekordní a jasně hovoří o oblíbenosti akce. I když organizátoři včetně Policie ČR udělali pro dopravní dostupnosti na akci maximum, nelze zajistit bezproblémový průjezd na cestách, které mají mnohonásobně menší prostupnost než je potřebná,“ uvedl zástupce organizátorů  Zbyněk Pavlačík ze sdružení Jagello.

V průběhu obou dnů návštěvníci sledovali dynamické ukázky bojových operací a záchranných akcí. Velkou atrakcí byla například ukázka zásahu proti teroristům, kteří si jako rukojmí vzali autobus s nevinnými lidmi.

„Mezi největší zážitek podle diváků patřil hromadný průlet letadel Vzdušných sil Armády České republiky a také ukázky jednotlivých letounů všech armád,“ uvedla mluvčí akce Kateřina Krumpochová.

Návštěvníci si mohli prohlédnout desítky vojenských letounů, obrněných vozidel a další armádní techniky. V největším obležení byl přitom bombardovací letoun B-52 H z výzbroje amerických vzdušných sil, který byl takto ve střední Evropě k vidění poprvé v historii.

Velký zájem byl také o prohlídku stíhacího letounu Hawker Hurricane Mk.1. který se před sedmdesáti lety účastnil bitvy o Velkou Británii.

Reklama

Výběr článků

Načítám