Hlavní obsah

Posádky policejních vrtulníků mají problémy s oslňováním laserem

Praha

Posádky policejních vrtulníků se potýkají s ozařováním laserovým paprskem. V září zatím policisté zaznamenali dva incidenty - naposledy ve čtvrtek v Praze. Nejde přitom o první případy, sdělila v pátek mluvčí policejního prezidia Veronika Hodačová. Na oslňování laserem si v poslední době stěžovali piloti letadel v okolí letiště Praha - Ruzyně.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Článek

Poslanci TOP 09 a Věcí veřejných již vypracovali novelu zákona o civilním letectví, podle níž má za použití laserů v souvislosti s leteckým provozem hrozit až pětimilionová pokuta. [celá zpráva]

"S ohledem na skutečnost, že mohou být tyto, dá se říci, útoky, pro posádku našich vrtulníků velmi nebezpečné, podporujeme poslanecký návrh, který prosazuje za takové jednání vysoké sankce," uvedla Hodačová.

První zářijový incident se podle ní odehrál 15. září kolem 21:00 na Berounsku. "Posádka vrtulníku, který byl nasazen do pátrací akce, byla opakovaně a cíleně oslňována laserovým paprskem," popsala mluvčí. Další případ pak policie evidovala o den později kolem 21:30 v metropoli. "Informaci o těchto incidentech jsme předali službě řízení letového provozu," dodala Hodačová.

Poslanci navrhují zpřísnit ochranné pásmo

O možném trestu pro lidi, kteří piloty oslňují laserem, jednala už bývalá Sněmovna, zákon ale nestihla včas schválit. Poslanci nyní obdobně jako před sněmovními volbami navrhují, aby v okolí každého letiště vzniklo ochranné pásmo, ve kterém by bylo zakázáno používat laserové zařízení. Velikost tohoto pásma by vymezil Úřad pro civilní letectví. Za porušení zákazu by pak pachatelům hrozila pokuta až do výše pěti milionů korun. Předvolební návrh počítal maximálně s třemi milióny korun.

V současnosti v okolí letišť existují ochranné zóny, ve kterých je zakázáno například stavění budov, používání nebezpečných světel či vedení vysokého napětí.

Autoři novely argumentují tím, že český právní řád žádným způsobem laserové útoky nepostihuje.

Pospíšil nevidí důvod pro zásah do zákona

"V průběhu roku 2009 se v okolí veřejného mezinárodního letiště Praha - Ruzyně odehrálo několik závažných incidentů, při nichž neznámý pachatel použil laserového paprsku k oslnění a krátkodobému oslepení posádky letadla. Právní řád České republiky však bohužel nezakazuje ani neomezuje používání zdrojů laserového záření v okolí letišť a proti civilním letadlům," uvádí poslanci v důvodové zprávě.

Odlišného názoru byl před volbami ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), podle nějž lze laserové útoky na piloty posuzovat jako trestný čin obecného ohrožení. Pospíšilovi se nelíbilo ani to, že předloha zasahuje do nového trestního zákoníku.

"Není správná metoda, že když se objeví problém, hned se přichází s novelou zákona," uvedl letos v únoru Pospíšil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám