Hlavní obsah

Mostecká ČSSD se vzepřela vedení strany, bilboardy nezmění

Právo, Jan Rovenský, Karel Otcovský
Most
Aktualizováno

Nekončící a zmatečný, tak by se dal popsat příběh kontroverzních předvolebních billboardů ČSSD s protiromským podtextem. Zprávy o tom, že budou tyto bilboardy staženy nebo změněny, střídají zprávy, že zůstanou, tak jak jsou a všechny pocházejí od funkcionářů soc. dem.

Foto: Šárka Tonarová, Právo

Karel Novotný (ČSSD) zahrál v kampani na strunu nacionalismu s temnými podtóny: Proč bych měl litovat, že jsem ve svém domově národnostní většinou.

Článek

"Do zasedání okresního výkonného výboru nebudeme billboardy v žádném případě strhávat, ani měnit text sloganu,“ řekl Právu po jednání předseda mostecké organizace Lubomír Holý. Rozhodnutí je podle něj výsledkem diskuze.

„Shodli jsme se, že problematika menšin není problémem jenom Mostu, ale celého okresu. O osudu billboardů by tudíž měli rozhodnou členové okresního výkonného výboru,“ uvedl Holý a dodal, že zasedání výboru musí svolat jeho předseda. Podle něj by se mohl sejít někdy v polovině příštího týdne.

Tancoš mluvil o změně bilboardů

Místopředseda mostecké ČSSD a poslanec Josef Tancoš, jenž na pátečním jednání stranického grémia zastupoval severočeskou buňku, přitom ještě signalizoval úpravu bilboardů. Chtěl tak vyhovětvedení strany v čele s Bohuslavem Sobotkou.

„Budeme jednat o tom, jak billboardy změnit, aby byly v souladu s názorem grémia. Je možné, že dojde ke změně textace, obsah sdělení však chceme zachovat. Situace na severu Čech je totiž v jistém ohledu specifická. O billboardech budeme ještě mimořádně jednat v mostecké organizaci večer,“ uvedl Tancoš.

Podle Sobotky jsou komunální kampaně decentralizované, je však třeba si uvědomit, že soc. dem. je jedna strana, která odmítá jakékoli projevy nesnášenlivosti a extremismu.

Sobotka: problémy existují, ptejme se proč

„Grémium vyzvalo mosteckou ČSSD, aby v co nejkratší době ukončila používání hesla, jehož interpretace může celostátně poškodit dobrou pověst strany,“ uvedl Sobotka.

Vedení strany podle svého vyjádření nepopírá, že existují reálné problémy kolem menšin, „například v případě Romů či bezdomovců existují a způsobují těžkosti s většinovou společností, v prvé řadě bychom se měli ale ptát, kde a proč takové problémy vznikají a začít odstraňovat příčiny“.

Aktéři nedorazili

Do Prahy si přitom Sobotka „na kobereček“ pozval jak šéfa ústecké ČSSD Petra Bendu, tak kandidáta na mosteckého primátora Karla Novotného, který na billboardech figuruje. Ani jeden z nich však nedorazil. Tancoš řekl Právu, že Novotný byl na plánovaném lékařském vyšetření, Benda se podle informací Práva omluvil.

„Proč bych měl litovat, že jsem ve svém domově národnostní většinou? Jeden stát, jedna pravidla!“ hlásá billboard s Novotným. Podle politologů je podivuhodné, že si  takové heslo vybral kandidát ČSSD, jehož strana je tradičně spojována s bojem za práva menšin.

Kontroverzní podtext si uvědomuje i Sobotka. „Pro sociální demokracii jsou nepřípustné a zcela nepřijatelné jakékoli projevy nesnášenlivosti, rasismu či xenofobie,“ uvedl šéf ČSSD.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám