Hlavní obsah

VV mají na kontě dalšího komunistu, veterána ideologické komise OV KSČ

Právo, Pavel Karban
Bruntál

Ačkoliv vystavují Věci veřejné bývalým komunistům pro vstup do své strany jasnou červenou, na kandidátce jim už tolik nevadí. A to dokonce ani význačnější funkcionáři. V Bruntále za véčkaře kandiduje do Senátu bývalý předlistopadový funkcionář KSČ Vilém Urbiš.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředsedkyně VV Kristýna Kočí

Článek

Tento šestapadesátiletý advokát byl v minulém režimu mimo jiné členem ideologické komise OV KSČ v Bruntále, placeným lektorem večerní školy marxismu-leninismu a člen ZO KSČ při Okresním soudu v Bruntále.

Vedení VV ale jeho minulost nevadí. „Není členem VV, kandiduje za nás jako nezávislý a je to velký odborník,“ řekla Právu předsedkyně poslaneckého klubu véčkařů Kristýna Kočí.

Že byl komunistou, Urbiš potvrdil sám. „Byl jsem komunistou do roku 1989. Už ale nejsem a nejsem ani členem VV, kandiduju za ně jako nezávislý,“ řekl.

Na dotaz, zda někomu z véčkařů o své komunistické minulosti řekl, odpověděl záporně. „Takové věci jsem jim neříkal a mě samotného se na to taky nikdo neptal.“

Horlivý komunista a funkcionář

Jak moc aktivním členem předlistopadové KSČ byl, neřekl. Podle jeho bývalých stranických kolegů ale patřil mezi horlivé členy. Právu to potvrdil například současný zastupitel Bruntálu za KSČM František Cáb.

„Soudruhem byl od poloviny 70. let minulého století, pak nastoupil jako dělnický kádr na vysokou školu. V letech 1980 až 1985 byl předsedou právní komise, členem ideologické komise OV KSČ, placeným lektorem večerní školy marxismu-leninismu a později, myslím, i předsedou ZO KSČ při Okresním soudu v Bruntále. On těch stranických funkcí měl strašně moc,“ řekl na Urbišovu adresu.

„Vím to, protože jsem mu několikrát předával řadu svazáckých nejvyšších vyznamenání nejen za socialistickou výchovu,“ sdělil Cáb, jenž byl v 80. letech tajemníkem Severomoravského krajského výboru SSM. „Poslední ocenění dostal v listopadu ’89,“ připojil pro zajímavost.

Kdy Urbiš v KSČ potažmo v KSČM skončil, nevěděl ani Cáb. „Přestal platit známky. Pak vystřídal tuším pět politických uskupení a dneska kandiduje za véčkaře.“

Kočí nechce hon na čarodějnice

Podle Kočí mohou bývalí členové komunistické strany figurovat na kandidátce VV, nemohou se však nikdy stát členy strany. Proto VV nezajímá, zda kandidáti, pokud nejsou členy Věcí veřejných, v minulosti byli komunisty.

„Něco takového ani nekontrolujeme. Je bezpartijní a naší snahou je, aby to tak bylo v co nejméně případech,“ uvedla na adresu Urbiše poslankyně, která do Sněmovny prošla v květnových volbách jako lídr VV v Moravskoslezském kraji.

Na obhajobu Urbiše ještě poznamenala, že je výtečným právníkem, kapacitou, která pomohla mnoha lidem.

„Nechtěla bych rozpoutávat hon na čarodějnice.“ Kočí ale zároveň přiznala, že Urbišova minulost v KSČ je pro ni novinkou. „Určitě se ho na to zeptám,“ sdělila.

Anketa

Vadí vám, když za VV kandidují bývalí komunisté, ač o ně strana jako o členy nestojí?
Ano, strana by měla být důsledná
82,8 %
Ne, jde vždy o jednotlivce, ne o jeho politickou příslušnost
17,2 %
Celkem hlasovalo 10114 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám