Hlavní obsah

Mostecká ČSSD neposlechne Sobotku a kontroverzní billboardy nestáhne

Právo, Šárka Tonarová
Most
Aktualizováno

Mostečtí sociální demokraté neposlechnou úřadujícího předsedu Bohuslava Sobotku a nestáhnou kontroverzní billboardy. Kandidát na primátora Karel Novotný na nich pokládá svým voličům otázku, proč by měl litovat, že je ve svém domově národnostní většinou. „ Jeden stát, jedna pravidla!" hlásá. Tvrzení, že jde o konfliktní rétoriku s rasovým podtextem, mostečtí sociální demokraté odmítli.

Foto: Šárka Tonarová, Právo

Karel Novotný (ČSSD) zahrál v kampani na strunu nacionalismu s temnými podtóny.

Článek

„Jednohlasně jsme se shodli, že plakáty zůstanou ve městě až do voleb. Podle nás nejde o nic rasistického, nemíří proti žádné národnosti. Jen měly vyvolat diskuzi o tom, zda sociálně nepřizpůsobiví nemají víc výhod, než si zaslouží,“ řekl předseda mostecké buňky Lubomír Holý.

K tématu ČSSD přivedli podle něj obyvatelé Mostu. Sociální demokraté si nechali zpracovat průzkum, co Mostečany nejvíc trápí. Výhody pro nepřizpůsobivé a neřešení problematiky byly jedním z nejčastěji zmiňovaných problémů.

Reakce ústředí se mostečtí politici podle Holého nebojí. „Nemůžu předjímat, co se stane, ale trváme na tom, že je naše rozhodnutí správné. Nejde o celostátní kampaň, ale komunální, a tak je na nás, abychom co nejpřesněji pojmenovali problémy, které tohle město trápí,“ dodal.

Sobotka žádal stažení

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v úterý uvedl, že billboard vede k zjednodušení a požádal mosteckou organizaci, aby ho stáhla. [celá zpráva]

„I když použité heslo není zaměřeno agresivně a výslovně na nikoho neútočí, stalo se hned v prvních dnech předmětem kontroverzní interpretace a vede k polarizujícím a zjednodušeným závěrům,“ uvedl Sobotka.

Totéž šéf strany udělal i v případě kampaně v Praze 5, kde billboardy hlásaly boj proti bezdomovcům a narkomanům. Tyto billboardy by měly do čtvrtka z ulic zmizet.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám