Hlavní obsah

Špidla: EU je nejdynamičtějším politickým subjektem, snad jen s výjimkou Číny

Praha

Bývalý eurokomisař Vladimír Špidla ve středu pokřtil svou knihu "Kávu ne, radši infuzi" shrnující jeho působení v Bruselu a historky ze zákulisí sepsané jeho asistentkou Magdalénou Frouzovou. Při té příležitosti vyjádřil názor, že Evropská unie je hned po Číně nejdynamičtějším politickým subjektem na světě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vladimír Špidla se spoluautorkou jeho knihy Magdalénou Frouzovou

Článek

"Evropská unie je nejdynamičtějším politickým subjektem na světě, snad s výjimkou Číny," prohlásil doslova Špidla.

Špidla porovnal EU se Spojenými státy, o kterých se prý říká, jak jsou "úžasně dynamické". Podle bývalého eurokomisaře se však od poslední světové války nezmohly na žádnou pořádnou vnitřní reformu, prohrály několik válek a ztratily svou pozici ve světě. Evropská unie se za stejnou dobu pětkrát rozšířila, vytvořila vnitřní trh a jednotnou měnu, a to všechno demokraticky a bez násilí, zdůraznil Špidla.

Jako další příklad pro ty, kdo o tom pochybují, uvedl koordinaci důchodových systémů. "Ať pracujete kdekoli, tak každá minuta se vám počítá. To jsou neuvěřitelné věci," řekl.

Evropa prý musí zvládnout integraci Turecka

Zájemci o Špidlovu knihu, kterých se tlačily v Paláci knih Luxor na Václavském náměstí desítky, se zajímali také o vstup Turecka do Evropské unie. Špidla si nemyslí, že by tomu bránily hospodářské překážky. Soudí, že jde o mocenskopolitický problém, protože v okamžiku vstupu bude Turecko v unii nejsilnějším státem po Německu. Evropská unie bude muset zvládnout integraci této na evropské poměry supermocnosti, dodal.

Špidlovi jeho političtí protivníci vytýkají nedostatečnou jazykovou vybavenost. "Jsem schopen vyjednávat ve všech pracovních jazycích Evropy a k tomu ještě italsky, polsky a tak," reagoval bývalý eurokomisař s tím, že asi umí víc jazyků než ti, kdo ho kritizují.

Vladimír Špidla (1951) byl v letech 2002 až 2004 předsedou vlády a v letech 2001 až 2004 předsedou České strany sociálně demokratické. Od roku 2004 do letošního února byl evropským komisařem pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti. V letošních volbách kandiduje v jižních Čechách do Senátu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám