Hlavní obsah

Prostituce by měla být uzákoněna, návrh Prahy podporuje i příhraničí

Praha chce předložit poslancům zákon, který by v Česku povolil prostituci. Jak v parlamentu uspěje, je otázkou, u komunálních politiků v příhraničí ale její iniciativa už podporu má.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Článek

„Je zapotřebí stanovit normu, která by určila, co to prostituce je a za jakých podmínek by se mohla provozovat,“ řekl Právu starosta Dubí na Teplicku Petr Pípal (ODS).

Právě jeho město českou prostituci v Evropě proslavilo. V době největšího jejího polistopadového rozmachu bylo v Dubí podél silnici E55 v provozu až 40 nevěstinců. Dnes jsou pouhé tři. Přibývá ale privátů, kde se prostituce provozuje v soukromí.

„Přestože všichni vědí, že jde vlastně o nevěstince, nemají obce sebemenší možnost do toho nějak zasáhnout. I proto je nutné prostituci uzákonit,“ dodal starosta Dubí.

Podle pražského návrhu by mohli lehké ženy i muži vykonávat svou živnost, museli by ale požádat úřad o povolení. Museli by také platit daně a pojištění a chodit na zdravotní prohlídky.

„Problém prostituce můžeme buď neřešit, druhá možnost je ji zakázat a třetí povolit, ale přísně regulovat. Ze zkušeností, které ve městě máme, se mi jeví ta třetí jako potřebná a nutná. Proto návrh Prahy podporuji,“ konstatoval v rozhovoru s Právem starosta Českých Velenic a krajský radní Jaromír Slíva (ČSSD).

Se Slívou plně souhlasí jihočeská poslankyně Vlasta Bohdalová (ČSSD). „Samozřejmě, že pokud se zákon dostane na sněmovní jednání, tak jej podpořím. Nelze do nekonečna před touto problematikou zavírat oči. Je jasné, že zde každoročně mizí nezdaněné obrovské částky peněz. To je třeba změnit. Za zcela legitimní považuji i placení pojistného,“ zdůraznila poslankyně.

Vrací se k silnicím

„Zcela vymýtit nejstarší řemeslo samozřejmě nelze, a tak je dobré, když u nás budou konečně zákonem jasně nastavené mantinely a tato živnost bude zdaněná a pod kontrolou,“ myslí si i novoborský starosta Jindřich Mareš (ODS), který ví, že je nejvyšší čas.

V příhraničí se totiž prostituce pomalu vrací z nevěstinců na ulici. Také zde naprostá většina nevěstinců, které dříve lemovaly silnici z Boru na Rumburk a k německým hranicím, ukončila provoz. O to víc se znovu začaly objevovat prostitutky u silnice, na odpočívadlech a u lesních cestách.

„Už se pomalu přibližují od obce Svor k našemu katastru města,“ podotkl Mareš.

Nejde však jen o česko-německé příhraničí. Také Český Těšín na druhém konci republiky by případnou legalizaci prostituce přivítal. „Lepší legalizovaná než pokoutná prostituce,“ myslí si českotěšínský místostarosta Stanislav Folwarczny (ODS).

Starosta: „Připadal bych si jako pasák“

„O tom, jak by povolená prostituce měla fungovat, by měl rozhodovat stát. Obce by to pak měly kontrolovat,“ řekl Právu starosta Chebu Jan Svoboda (ODS) s tím, že jednoduchý zákon na toto téma rád podpoří.

On sám byl podle svých slov kdysi zarytým odpůrcem prostituce v každém směru, nicméně časem došel k tomu, že povolit ji znamená mít ji částečně pod kontrolou, a to především z hlediska zdravotních rizik. „Nesmí se to ale hodit vše na obce. Tam pak může vzniknout problém,“ uvedl Svoboda.

Obce by pak podle něj musely vymezit místa pro prostituci, což může působit potíže. „Nedokážu si ale představit, jak bych před zastupiteli loboval pro nějaký prostor, to bych vypadal jako obhájce prostituce, nebo pasák,“ poznamenal Svoboda.

„Zmíněný návrh neznám, ale možná by to mohla být změna k lepšímu,“ řekl Právu plzeňský radní pro oblast bezpečnosti Robert Houdek. „Usnadnila by se kontrola i evidence. O tom, že by prostitutky platily daně, si ovšem nedělám iluze a řada z nich by to řemeslo dělala stejně dál na černo,“ podotkl Houdek.

Anketa

Souhlasíte s uzákoněním prostituce?
Ano
84,9 %
Ne
15,1 %
Celkem hlasovalo 13914 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám