Hlavní obsah

Referendum rozhodlo, že Přízřenice a Dolní Heršpice zůstanou Brnu

Brno
Aktualizováno

Brno se nezmenší. Historicky první zmenšení jihomoravské metropole které mohlo být výsledkem hlasování, jímž v neděli rozhodovali obyvatelé Přízřenic a Dolních Heršpic o svém dalším osudu, se nekoná. V referendu, které skončilo v neděli ve dvacet hodin, dalo svůj hlas odtržení pouze 353 voličů.

Foto: Jan Trojan, Právo

Nejvíce oprávněných voličů přichází do volební místnosti v odbočce Mahenovy knihovny v Brně-Přízřenicích, má jich být zhruba 800.

Článek

Aby občanské sdružení Samostatný jih se svou iniciativou uspělo, musela by se v plebiscitu pro samostatnost vyslovit nadpoloviční část voličů, tedy 445 hlasujících.

Hlavním impulsem pro obyvatele obou městských částí byl záměr masivní výstavby v sousedství původní zástavby. Po kritice, která skončila vyhlášením referenda, magistrát záměr zrušil.

Referendum iniciovalo občanské sdružení Samostatný jih, které sesbíralo potřebný počet podpisů. Místní nesouhlasili s tím, že by v sousedství rodinných domů měly vyrůst mnohapatrové bytové domy. Kritizovali i územní plán, který umožňuje intenzivní bytovou i průmyslovou výstavbu.

Obyvatele se od hlasování pro odtržení snažil tento týden odradit primátor Roman Onderka (ČSSD). Na diskusi v tělocvičně slíbil změnu územního plánu, směnu pozemku na Slunné louce, který by získalo od investora město, stavbu obchvatu i investice do školství. Obě části Brna prý získají víc, když zůstanou součástí města, neboť na potřebné investice včetně obchvatu by podle něj neměly.

Mluvčí Samostatného jihu Pavel Reich mluvil v souvislosti o primátorových slibech o těžkém kalibru. "Těžko odhadovat, kolik lidí přesvědčí," uvedl. Dodal však, že radničním slibům chyběla záruka vyjádřená například smlouvou s obyvateli. "Kdyby vznikla, mohli jsme naše příznivce vyzvat, aby hlasovali proti odtržení," uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám