Hlavní obsah

Vyhoďte 65 lidí během pár hodin, dostali příkaz velitelé z Vyškova

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyškov

Na „bleskový úklid“ dlouho nezapomenou velitelé všech jednotek a sekcí na velitelství výcviku ve Vyškově. Od svého nadřízeného plukovníka Jána Kožiaka dostali 3. září podle informací Práva rozkaz, podle kterého museli během několika hodin najít mezi pěti stovkami civilních zaměstnanců 65 lidí, kteří budou do konce roku propuštěni.

Foto: Veis David, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Docela nás to šokovalo, během dvou hodin se museli velitelé rozhodnout, kdo je nepotřebný. Museli jednat okamžitě, někteří kvůli tomu byli odvoláni i z dovolené. Dostali rozkaz a museli se k němu, jak se říká, vojensky postavit,“ řekl Právu předseda odborové organizace civilních zaměstnanců armády ve Vyškově Karel Zvěřina.

Údajně nejde o bezhlavé propouštění

Podle něho bude pro celé velitelství odchod 65 lidí znamenat citelnou ztrátu. „Občanského zaměstnance teď nahradí voják a místo dvou bude práci vykonávat jeden. To povede k velkým problémům, hlavně když někdo onemocní nebo bude mít dovolenou,“ uvedl Zvěřina. Odejít by měli úředníci z finančního oddělení, lektoři jazyků i dalších odborností.

Mluvčí vyškovského velitelství Pavel Kočvara nesouhlasí s tím, že by šlo o bezhlavé propouštění. „Vše proběhlo tak, aby zůstala zachována funkčnost systému, nemělo by přece smysl, aby si velitelé propustili lidi, které potřebují,“ řekl Právu.

Rozkaz do Vyškova přišel od velitele společných sil generála Hynka Blaška ve čtvrtek. Podle Kočvary se Kožiak ještě ve čtvrtek o rozkazu poradil se svými nejbližšími podřízenými a v pátek velitelé jednotlivých sekcí dostali za úkol najít jednotlivé pozice, které se zruší.

Na dotaz, zda měli z vyššího velitelství určeno, dokdy musí rozkaz splnit, odvětil: „Lhal bych, kdybych tvrdil, že jsme museli splnit rozkaz tak rychle.“

Ministerstvo kvůli rozpočtovým úsporám rozhodlo, že do konce roku propustí 700 civilních zaměstnanců. Podle předsedkyně odborů civilních zaměstnanců Jitky Šebkové musí armáda spěchat, protože zaměstnanci musí podle zákona dostat výpovědi dva měsíce před odchodem, tedy do konce října.

„Je to naprosto nestandardní a uspěchaný způsob personální práce,“ podotkla Šebková.

Podle Jany Růžičkové z generálního štábu je spěch nutností, protože zákoník práce nařizuje, aby počty propuštěných byly nahlášeny na úřad práce několik měsíců dopředu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám