Hlavní obsah

ÚSTR zveřejnil dokument, jímž chtěla StB manipulovat mínění o převratu

Novinky, jim

Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) zveřejnil dosud nezveřejněný dokument totalitní Státní bezpečnosti s názvem Fakta, který měl za cíl omluvit a vysvětlit události kolem sametové revoluce 17. listopadu 1989. Dokument měl přesvědčit společnost, že oficiální zpravodajství informující o zákroku policistů proti demonstrantům bylo zmanipulované zahraničními „nepřátelskými silami“, jež zneužila studentských manifestací k destabilizaci systému.

Článek

Konspirační dokument, který měl být zřejmě odvysílán v případě, že by sametová revoluce byla potlačena, navozuje dojem, že agresory byli demonstranti a policisté se pouze bránili. Studenti pak podle propagandy byli jen zmanipulovaným davem.

Sestřih událostí, sled obrazů a porovnání záběrů policie se záběry zahraničních televizních stanic pak ukazují, že televizní zpravodajství rovněž sloužilo „nepřátelským“ složkám.

„Šlo o to omluvit brutální zákrok na Národní třídě, který vešel ve všeobecnou známost. Pomocí mediální manipulace přesvědčit společnost, že demonstranti byli první, kdo zaútočili. Není to snaha ten zákrok popřít, ale vysvětlit,“ sdělil Novinkám Jaroslav Pinkas z ÚSTR.

„Druhým záměrem bylo vytvořit alternativu vůči tehdejšímu televiznímu zpravodajství, které se už vymklo kontrole. Byla to izolovaná snaha, je to spíše kuriozita, ukázka, jak ta mašinérie pracovala až do po posledního okamžiku,“ doplnil Pinkas.

Komentář, který si bere na mušku dobové novinové titulky, například tvrdí, že celé události „byly předem připravenou promyšlenou akcí nepřátelských sil. Manifestace studentů zneužily k destabilizaci a vyvolání krize ve straně a společnosti,“ vysvětluje komentátor k nikdy nezveřejněnému dokumentu StB.

Dokument popisuje, že se ve Vyšehradské ulici shromáždil pětitisícový dav, který se vzápětí pokouší prolomit policejní blokádu, což vyvolá potyčky. Poté se objeví podtitulek „záběry britské televize“ a studenti napadající policejního ozbrojence. Celá situace se pak opakuje ve zpomaleném záznamu, při čemž vynikají detaily napadení policisty. Následuje střih a další záběry ozbrojenců útočících na studenty, kteří na ně pokřikují „gestapo“.

„Průběh zásahu natáčely s nemalým zájmem čtyři zahraniční štáby,“ říká komentátor v další části dokumentu. Právě zahraniční reportáže podle dokumentu StB přebírala Československá televize, zatímco o záběry SNB neměla zájem, což má navodit dojem, že zpravodajství bylo zmanipulované zahraničními vlivy.

Reklama

Výběr článků

Načítám