Hlavní obsah

Podle průzkumu je většina lidí pro vyšší pokuty u bohatších řidičů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Skoro dvě třetiny lidí souhlasí s nápadem ministra dopravy Víta Bárty z Věcí veřejných, aby bohatší řidiči moderních luxusních vozů platili za přestupky vyšší pokuty. V neděli o tom informovala agentura Sanep, která zveřejnila výsledky svého průzkumu. Bártův návrh tam podpořilo 62,1 procenta dotázaných.

Článek

Přes čtyři pětiny oslovených míní, že bohatším řidičům nečiní nynější maximální výše pokut žádné problémy, čehož podle těchto respondentů ve vztahu k dopravním předpisům zneužívají.

Internetový průzkum, který společnost Sanep uskutečnila na přelomu srpna a září, prý dále ukázal, že většina se domnívá, že vyšší pokuty by mohly majitele luxusních vozů přimět k většímu respektování dopravních předpisů.

Mírně nadpoloviční většina veřejnosti je přesvědčena o tom, že není spravedlivé, pokud musí za stejný dopravní přestupek zaplatit méně majetný řidič stejně vysokou pokutu jako majitel luxusního vozu.

Pro 48,8 procenta lidí nepředstavuje problém ani případná možnost policie nahlížet do majetkových poměrů provinilých řidičů. Proti je 41,1 procenta oslovených. Podle agentury se 45,2 procenta účastníků výzkumu nedomnívá, že by stanovením výše pokut dle majetkových poměrů řidiče byla narušena ústavou daná rovnost lidí před zákonem. Opačný názor má necelých 40 procent lidí.

S nápadem rozlišovat výši udílených pokut podle příjmu řidiče přišel Bárta nedávno. Premiér Petr Nečas (ODS) ale považuje návrh za nesmyslný.

Dopravní policii se myšlenka naopak zamlouvá - tvrdí, že řidiče v drahých vozech nízké pokuty neodradí od páchání dopravních přestupků. Podle šéfa dopravních policistů Leoše Tržila to souvisí s pocitem, že řidiči jedou v silném a bezpečném autě, takže si mohou dovolit cokoliv.

Anketa

Měli by bohatší řidiči platit vyšší pokuty za přestupky?
Ano
69,2 %
Ne
30,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11604 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám