Hlavní obsah

Severa kvůli skandálu požádal o odklad jmenování sekretářem TOP 09

Pavel Severa (TOP 09) kvůli spojení s korupční kauzou na ministerstvu obrany ve čtvrtek požádal, aby bylo do vysvětlení věci odloženo jeho jmenování generálním sekretářem TOP 09.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Pavel Severa

Článek

TOP 09 ohlásila začátkem týdne, že se Pavel Severa ujme ve straně významného postu generálního sekretáře. Severa v květnu vedl za TOP 09 kandidátku do sněmovních voleb v Pardubickém kraji, ale voliči ho prostřednictvím preferenčních hlasů do Sněmovny nepustili.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka vyzval ve čtvrtek TOP 09, aby se přihlásila ke spoluodpovědnosti na skandálu v armádě, jelikož její čelní představitelé byli s kauzami na ministerstvu obrany dlouhodobě spjatí, ač dříve v dresu KDU-ČSL.

„Každému musí být jasné, že náměstek ministra obrany Jaroslav Kopřiva z KDU-ČSL by ve své funkci klíčového náměstka resortu ‚nepřežil‘ troje volby, Topolánkovu i Nečasovu vládu, pokud by neměl podporu současného vedení TOP 09,“ uvedl Sobotka.

Severovo jméno zaznělo v odposleších, které pořídila MF Dnes při sledování náměstka ministra obrany Jaroslava Kopřivy (KDU-ČSL), který si řekl o provizi při nákupu minometů od finské zbrojařské společnosti Patria.

Kopřiva měl podrobně promyšlené, jak při nákupu obejít výběrové řízení. Povolební situace spojená s rošádami na vládních postech mu však transakci mohla značně zkomplikovat. „Ale kdyby to dopadlo dobře, tak by tam mohl být Pavel Severa, s kterým bysme si to mohli takhle předat, ale je to trochu ohrožený, tam jsou nějaký boje v Topce, a jestli on sedí u Mirka Kalouska a dozvíme se, jestli ho tam nanominuje, tak si tam může příští týden sednout, já budu jeho poradce, Miloš tam bude, jako by ty kontakty zůstaly,“ citovala MF Dnes.

Rýpl si i Nečas

Sobotka dodal, že v kabinetu Mirka Topolánka vedla resort obrany Vlasta Parkanová (tehdy KDU-ČSL, nyní TOP 09). „Informace médií, naznačují, že koaliční strana TOP 09 hraje v celé skandální kauze kolem podivného nákupu velmi důležitou roli,“ uvedl šéf soc. dem.

O svého koaličního partnera TOP 09 se ve čtvrtek otřel i premiér Petr Nečas (ODS), který na tiskové konferenci podotkl, že skandály na armádě mají kořeny v polovině 90. let. Tou dobou totiž pracoval v resortu coby ekonomický náměstek nynější ministr financí a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který který také spustil odliv lidovců do jím založené TOP 09.

Právě Kalousek by měl podle Sobotky poslední skandál na obraně veřejnosti vysvětlovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám