Hlavní obsah

Bárta: Hádky poškozují koalici

Právo, Jan Rovenský

Ministr dopravy Vít Bárta (VV) v rozhovoru pro Právo řekl, že hádky poškozují reformní snahy koalice, ale míra konfliktu je podle něj výrazně menší, než emoce, které se potom objevují v médiích.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Alexander Vondra (ODS) s ministrem dopravy Vítem Bártou (VV)

Článek

Lídři ODS a TOP 09 ani ve středu spory nezažehnali, jiskření prý bude pokračovat až do voleb. Nevysílají hádky mezi ministry TOP 09 a premiérem Nečasem (ODS) nežádoucí signál o soudržnosti koalice?

Věci veřejné (VV) to považují za velmi nešťastné a velmi nás to mrzí. To, že jsme si potřetí slíbili, že se něco nebude opakovat, vyznívá vůči veřejnosti ironicky.

Jde tedy o hlubší problémy uvnitř koalice?

Domnívám se, že míra konfliktu je při projednávání dané věci výrazně menší, než emoce, které se potom objevují v médiích. Považujeme za velmi nešťastný fakt, že neexistuje větší míra mediální střídmosti při komentování obsahu věci. V řadě témat jsme stáli za názorem TOP 09, nicméně v posledních dnech máme pocit, že diskuse je čím dál méně konkrétní a více o emocích a o hádkách.

To si mezi sebou nevoláte, jak se slibovalo?

Společně s předsedou VV Radkem Johnem a šéfkou našeho poslaneckého klubu Kristýnou Kočí jsme se po jednání s koaličními partnery dohodli, že se chceme i jako strana v širší sestavě sejít a hlouběji se pobavit o nějaké strategii.

Poté, co Radek John navrhl komunikační manuál pro koalici a jeho návrh nebyl přijat, tak se závěrem setkání nejsme spokojeni. Avšak vzhledem k tomu, že jsme neměli lepší návrh, tak je to nyní na nás, abychom si uvnitř strany řekli, jestli dokážeme předložit nějaké nové řešení.

VV se zatím přestřelek mezi TOP 09 a premiérem neúčastnily. Nicméně jste prohlásil, že v současném stavu není koalice schopna reforem. Stojíte si za tím?

Hádky jednoznačně poškozují reformní snahy koalice, která musí přijmout řadu nepopulárních opatření a na nich musí být absolutní shoda mezi koaličními partnery. Velmi si vážím jednoty ODS a TOP 09, že jsme na vládě odhlasovali, že nebudeme stavět některé komunikace a bylo by škoda, kdybychom stejnou jednotu nenašli v jiných otázkách, které budou ještě zásadnější.

Pokud by hádky měly pokračovat, tak nerozumím tomu, jak bychom se dokázali shodnout na sociální a zdravotní reformě. Paradoxní je, že první z nepopulárních kroků dělají VV, když seškrtají třetinu rozpočtu v resortu vnitra a dopravy, a pak se možná ani nedokážeme dostat k druhé fázi reforem, jíž se mají škrty vykoupit.

To zní jako byste říkal, že takovou vládu nemusíte dál podporovat. Co když se mezi ODS a TOP 09 bude jiskřit i po volbách?

Předjímáte příliš mnoho. Pevně doufám, že VV přesvědčí koaliční partnery k tomu, aby se omezily tyto výpady. Ale jak jsem říkal, uvnitř VV budeme diskutovat o tom, jaká závazná pravidla navrhneme pro jednání lídrů stran, aby se nenaplnilo to, o čem hovoříte.

Řekl jste, že na komunální úrovni byste si dovedl představit koalice s ČSSD. Neotevíráte si zadní vrátka právě kvůli přestřelkám?

VV jsou středovou stranou a prosadily, že daňová reforma bude obsahovat mimo jiné otázku progresivního zdanění. Proto koalici považujeme za středo-pravou s vysokým stupněm sociální solidarity, kterou VV míní důsledně respektovat. Dokud tam bude rozměr sociální solidarity adekvátní politice VV, tak o ničem takovém nepolemizujeme.

Je ale pravda, že komunální politika je výrazně více o mravnosti politiků a v tomto duchu nemíní VV se omezovat jen na diskusi s vládními stranami. Budeme hledat koaliční partnery napříč politickým spektrem, kteří budou znamenat pokračování strategie VV v boji s dinosaury a očištění komunální politiky. A v tomto směru je ČSSD v některých regionech jednoznačně příležitostí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám