Hlavní obsah

Znesvářené špičky soc. dem. zastavily válku uzavřením příměří

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Špičky ČSSD v pátek ráno řešily v Lidovém domě válku slov, která mezi nimi vypukla. Po více než dvou hodinách na tiskové konferenci oznámily uzavření příměří. Podle úřadujícího předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky došlo k absolutní shodě na tom, že členové strany si nebudou posílat vzkazy přes média.

Foto: Petr Horník, Právo

Vedení ČSSD

Článek

Nejužší vedení soc. dem. přijalo kvůli hádanicím posledních čtrnácti dnů usnesení, které bylo podle Sobotky přijato jednomyslně. V dokumentu špičky strany žádají všechny členy ČSSD a zejména stranické funkcionáře, aby se soustředili „na obhajobu zájmů občanů“ a předsjezdovou diskusi nechali na okresní a krajské konference.

„Zcela jsme se shodli na tom, že členové soc. dem. by si neměli posílat vzkazy přes média,“ uvedl k tomu Sobotka. Debata má podle něj probíhat v rámci stranických orgánů. „Plně se soustředíme na maximálně intenzivní výkon opoziční práce,“ dodal úřadující předseda strany.

Středočeský hejtman David Rath, který byl v uplynulých dnech na kordy se svým jihomoravským kolegou Michalem Haškem a místopředsedou ČSSD Milanem Urbanem, potvrdil, že slovní přestřelky nyní končí. Podle Haška se všichni podíleli na formulaci usnesení.

Půjdeme Nečasově vládě po krku, říká Hašek

Zároveň Hašek oznámil, že mu činí čest působit společně se Sobotkou a Rathem v řadách ČSSD. „Půjdeme vládě Petra Nečase po krku,“ přislíbil. Hašek se přitom ve středu společně s dalšími hejtmany zúčastnil prvního setkání s vládou a premiérem Nečasem v čele.

Hladinu v ČSSD ovšem kromě Ratha, Haška a Urbana pravidelně čeří svými příspěvky na Facebooku také expředseda Jiří Paroubek. Úřadující šéf ČSSD Sobotka mu v pátek vzkázal, že usnesení o ukončení přestřelek přes média se týká i Facebooku. Tento komunikační nástroj je totiž podle Sobotky také médiem. „Tak se to týká také Facebooku,“ řekl k usnesení Sobotka

Po podzimních volbách ale lze očekávat, že vnitrostranický boj v soc. dem. propukne s plnou silou znovu. Na konci roku se totiž ČSSD rozhodne, zda si zvolí svého předsedu v přímé volbě všemi členy, nebo až na březnovém sjezdu. Probíhat také bude kampaň jednotlivých kandidátů na post předsedy ČSSD.

Reklama

Výběr článků

Načítám